Надрукувати
Перегляди: 1510

Відучора відділ у справах молоді та спорту приймає заявки на міський конкурс з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства у сфері роботи з дітьми та молоддю, для реалізації яких надається фінансова підтримка з міського бюджету на 2017 рік.

Про деталі проведення конкурсу на брифінгу 21 жовтня розповіли голова конкурсної комісії Андрій БАРАНОВ, його заступник Віра МОТРЕЧКО та секретар конкурсної комісії Софія ДРОЗД.

У березні поточного року, повідомив Андрій Баранов, Постановою Кабінету Міністрів України було внесено зміни до Порядку проведення конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка. Зокрема, передбачено, що конкурс проводиться у році, що передує бюджетному періоду, в якому передбачається виконання (реалізація) програм (проектів, заходів). І це, за словами голови конкурсної комісії, добре, адже переможці конкурсу матимуть більше часу на втілення своїх задумів.

«Так переможці вже з початку року можуть приступити до реалізації проектів. Цього року з цим були деякі складнощі, бо часу мало, а не всі громадські організації були обізнані з нюансами роботи з бюджетом, освоєнням коштів», – зазначив Андрій Баранов.

Він запевнив, що міська влада й надалі заохочуватиме в такий спосіб громадськість до участі в життєдіяльності міста, делегуючи їй виконання ряду соціальних функцій. Так, цього разу бюджет конкурсу збільшили на 50 тис. грн., і він становитиме 550 тис. грн. Кошторис, зазначив Андрій Баранов збільшуватимуть і надалі, щороку приблизно на 10 %.

Як повідомила Віра Мотречко, програми (проекти, заходи) інститутів громадянського суспільства, що подаються для участі в конкурсі, мають бути спрямовані на утвердження патріотизму, духовності, моральності та формування загальнолюдських життєвих цінностей у молоді; формування та пропаганда у молоді здорового й безпечного способу життя; створення умов для інтелектуального самовдосконалення молоді, творчого розвитку особистості, дозвілля молоді; розвиток неформальної освіти — здійснення заходів, спрямованих на набуття молодими людьми знань, навичок поза системою освіти; зайнятість молоді — створення умов та здійснення заходів, спрямованих на працевлаштування молоді (забезпечення первинної і вторинної зайнятості та самозайнятості молоді.

Прийом конкурсних пропозицій почався 20 жовтня й триватиме до 18 листопада щоденно, крім суботи та неділі, з 13:00 до 16:00 за адресою: вул. Харківська, 35. Конкурс буде завершено протягом 15 днів після затвердження міського бюджету на 2017 рік.

Серед нововведень, повідомила секретар конкурсної комісії, те, що до участі допускаються проекти, що раніше вже визнавались переможцями. Софія Дрозд поінформувала про зміни в законодавстві, що вплинули на складання умов конкурсу. Зокрема, від конкурсантів уже не вимагають податкового звіту за попередні два роки, а от довідка ДФС, що підтверджує включення (на момент подання конкурсної пропозиції) інституту громадянського суспільства до Реєстру неприбуткових установ та організацій, має бути видана не раніше ніж за 30 днів до оголошення конкурсу.

Секретар конкурсної комісії звернула увагу потенційних конкурсантів, на те, що бланки документів, що подаються на міський конкурс, відрізняються від тих, що використовують при проведенні аналогічного конкурсу управлінням молоді та спорту обласної державної адміністрації.

Форми всіх документів, а також детальну інформацію можна знайти у рішеннях виконавчого комітету від 16 серпня та 18 жовтня поточного року.

5 та 6 листопада Центр дозвілля молоді та відділ у справах молоді та спорту на базі санаторію-профілакторію «Ровесник» проведуть для охочих дводенний тренінг із написання проектів. Зареєструватись на нього можна на сторінці Центру дозвілля молоді у Facebook.

За результатами попереднього конкурсного відбору було визначено 20 програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства у сфері роботи з дітьми та молоддю, для виконання яких надавалась фінансова підтримка з міського бюджету. Загальний кошторис конкурсу становив 500 тис. грн.

Автори трьох із них («Lifehack – курс для робітничої молоді» ГО «Центр європейських ініціатив», «Реабілітація та адаптація до продовження активного життя в соціумі жінок, які пережили онкологічні захворювання у молодому віці» ГО «Асоціація психологічного здоров’я і профілактика самогубств», «Простір сучасного мистецтва «Суми Арт-салат» СММГО «Молодіжна педагогічна спілка») у подальшому відмовились від реалізації своїх ініціатив. Відділ у справах молоді та спорту підготував пропозиції щодо перенаправлення невикористаних коштів (близько 72 тис. грн.) на проведення відділом у справах молоді та спорту двох масових заходів, серед яких інтелектуальна гра на зразок «Що? Де ? Коли?».

Сім проектів, що перемогли торік, («Sumy UP Fest» ГО «Час оновлення», «Англомовний літній наметовий табір «Joy! Camp» СММГО «Молодіжна педагогічна спілка», «Лісова майстерня винахідника» Сумського обласного осередку Національної Організації Скаутів України (НОСУ), «Sumy Extreme style – 12», «Діти героїв» СММГО «Ліцей», «Новими вулицями» СОКМО, «Лабораторія маркетингу» СОКМО) вже втілені.

Решта – в стадії реалізації.