0010.jpg

Представники департаменту фінансів, економіки та інвестицій 27 жовтня взяли участь у Консультації щодо проекту Стратегії сталого розвитку для України до 2030 року, що відбулася у Харкові.

У заході взяли участь представники органів місцевого самоврядування Харківської, Полтавської, Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Запорізької та Сумської областей, представники Програми розвитку ООН в Україні, громадських природоохоронних організацій, бізнес-структур, науковці.

З 2016 року Україна приєдналася до Цілей сталого розвитку до 2030 року (яких налічується 17), схвалених світовими лідерами на історичному Саміті ООН у вересні 2015 року та врахованих при складанні проекту Стратегії сталого розвитку України до 2030 року.

З врахуванням експертних обговорень щодо визначених для України Цілей сталого розвитку, Програма розвитку ООН в Україні ініціювала розроблення проекту Стратегії сталого розвитку для України до 2030 року. Цей документ розглядається як рамковий, який визначатиме стратегічні напрями довгострокового розвитку для України та сприятиме інтеграції ЦСР у національні плани, стратегії та програми.

Перед учасниками заходу із доповідями виступили асистент проекту «Інтеграція положень конвенцій Ріо в національну політику України» Катерина КОРВІН-ПІОТРОВСЬКА, доктор географічних наук, академік НАН України, керівник групи експертів з розроблення Стратегії сталого розвитку України, директор Інституту географії НАН України Леонід РУДЕНКО, кандидат філософських наук, експерт з інституалізації положень Стратегії сталого розвитку України Геннадій МАРУШЕВСЬКИЙ, координатор консультативного процесу з розроблення Стратегії сталого розвитку України, голова Всеукраїнської екологічної ліги, голова Національної екологічної ради Тетяна ТИМОЧКО.

Доповідачі відзначили, що мета Стратегії – забезпечення поступового підвищення якості життя нинішнього і майбутніх поколінь жителів України та зупинка деградації природних екосистем. Досягти такого можливо шляхом впровадження нової моделі господарювання, що базується на засадах сталого (збалансованого) розвитку із дотриманням принципу рівноцінності економічного, соціального та екологічного розвитку. Створення та прийняття Стратегії є надзвичайно важливим як на регіональному рівні, так і в масштабах всієї України. Зобов’язання нашої країни перед світовою спільнотою щодо впровадження засад збалансованого розвитку мають бути практично відображені у державній політиці. Гармонійний розвиток України неможливий без врахування екологічної, економічної та соціальної складових.

Учасники консультації взяли активну участь в обговоренні під час засідань робочих груп за напрямками:

1. Економічне зростання

2. Соціальна справедливість

3. Збереження довкілля

4. Публічне управління збалансованим розвитком.

Результатом стали напрацьовані пропозиції до тексту Стратегії, які будуть враховані у подальшій роботі над документом. Всі учасники Консультації підтримали проект Стратегії та наголосили на важливості його прийняття.

Нагадаємо, проект Стратегії сталого розвитку країни до 2030 року був розроблений у рамках проекту Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй та Глобального екологічного фонду (ПРООН/ГЕФ) «Інтеграція положень Конвенцій РІО в національну політику України».