006.jpg

Представники міської влади у п'ятницю, 28 жовтня, взяли участь в урочистостях з нагоди 20-ї річниці створення Міжрегіонального центру швидкого реагування (МЦШР) Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Цього дня МЦШР відкрив свої двері для всіх охочих дізнатись більше про роботу роменських рятувальників. У музеї Центру відвідувачі ознайомились із його історією, а на виставці аварійно-рятувальної техніки та спорядження – із його сьогоденням. Кінологи продемонстрували гостям, якими навичками володіють чотирилапі рятувальники.

Головні урочистості відбулись у нещодавно відремонтованому клубі. Тут рятувальники приймали вітання (у тому числі творчі – від колег і вихованців мистецьких колективів МЦШР, учнів спеціалізованої загальноосвітньої школи №1, Роменського коледжу Київського національного економічного Університету ім. Вадима Гетьмана, Роменського будинку культури) й побажання, отримували подарунки, грамоти та матеріальне заохочення.

Від імені керівництва Сум та всієї сумської громади роменців привітав начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Артур ПЕТРОВ, котрий свого часу стояв біля витоків підрозділу. Гість згадав роки служби та зазначив, що відтоді Центр змінився на краще.

«Мені приємно сьогодні бути тут, у цьому колективі. Я пам’ятаю стару частину, стару техніку,а коли сьогодні обійшов територію, побачив, що відбулись разючі зміни», – щиро зізнався Артур Петров.

Радник голови ДСНС України Григорій МАРЧЕНКО пригадав, що свого часу центрів, подібних роменському, було 18. Останній мав на старті найгірші умови,бо створювався практично з нуля, і в той же час, нині він – єдиний, збережений завдяки зусиллям його керівництва, кращий в України та одне з найпотужніших формувань на європейській території.

«Це абсолютно універсальне формування. Є 160 видів надзвичайних ситуацій, які теоретично можливі на Україні, але немає таких, до яких Міжрегіональний центр швидкого реагування не був би готовий, – наголосив Григорій Марченко. – Ми пишаємось вами, ми вдячні вам, і ви завжди можете розраховувати на нашу підтримку».

Привітав особовий склад і незмінний начальник МЦШР Сергій БІЛЯЄВ.

«Дякую всім і кожному за нелегку, але почесну службу. Ми – команда, і сьогоднішній ювілей – це результат невтомної праці кожного рятувальника», – наголосив він.

Історія Центру почалась у 1940 році, коли в Чернівцях почалось формування військової частини, на базі якої згодом створили МЦШР ДСНС України.

Із 1958 року військова частина розміщувалася в Ромнах. На той час одним із головних її завдань була реконструкція та будівництво летовищ і під’їзних доріг.

У жовтні 1996 року окремий інженерно-аеродромний батальйон міста Ромни було передано до складу сил МНС України і на його базі створено військову частину, командиром якої призначили майора Сергія Біляєва.

Спочатку це був 76–й Окремий аварійно-рятувальний батальйон військ Цивільної оборони (1996 рік), потім Спеціальний аварійно-рятувальний загін Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту МНС України (2005 рік), який чотири роки потому реорганізували у 2-й Спеціальний регіональний центр швидкого реагування Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту МНС України, а в 2013-му – у Міжрегіональний центр швидкого реагування.

Наразі тут працює понад 500 фахівців. Є Центр рятувальних робіт підвищеного ризику; кінологічний центр (навчальний); частина аварійно-рятувальних робіт; частина аварійно-відновлювальних та інших невідкладних робіт; частина ліквідації наслідків аварії; група підводного розмінування; група піротехнічних робіт; частина радіаційного, хімічного та біологічного захисту.

У зоні відповідальності роменців – уся Україна.

Із серпня 2014 року рятувальники працюють і на буремному Сході України.