Надрукувати
Перегляди: 1463

Обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ» та «Клініка, дружня до молоді» міської дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди організували в соціальних мережах флешмоб #ТЕСТнаВІЛ, приурочений до 1 грудня – Всесвітнього дня солідарності з ВІЛ-позитивними людьми.

Флешмоб триватиме 1 листопада до 1 грудня.

Користувачам соцмереж пропонують розповсюдити світлину з «успішно складеним» тестом із хештегом #ТЕСТнаВІЛ.

Пройти тестування можна у «Клініці, дружній до молоді» (вул. І.Сірка, 3) по буднях із 9:00 до 16:00. Після проведеного дотестового консультування сертифікованим консультантом, досвідчена медична сестра бере кров з пальця і вже за 15 хвилин готовий результат.

Тестування є абсолютно конфеденційним та анонімним. Лікар у жодному разі не має права повідомляти результат однієї особи іншим. За розголошення цієї інформації передбачена кримінальна відповідальність.

За інформацією Українського центру контролю за соціально небезпечними захворюваннями МОЗ України, кожен другий ВІЛ-інфікований (в окремих випадках навіть більше) не знає про наявність у себе ВІЛ-інфекції.

Щороку в Україні ВІЛ інфікується близько 10 000 людей, тому дуже важливо перевірити свій статус. Основною причиною недообстеження є недостатнє усвідомлення ризику інфікування та низька доступність діагностики.

ВІЛ-інфекція вже давно перестала бути хворобою певних соціальних груп. За результатами спеціальних досліджень поширеність ВІЛ-інфекції серед споживачів ін’єкційних наркотиків знижується. З 2008 року основним шляхом передачі вірусу ВІЛ у Сумській області є статевий. Наразі майже три чверті ВІЛ-інфікованих, яких виявляють в області, інфікуються від своїх статевих партнерів.

ВІЛ передається через кров (нестерильні шприци та голки, інший інструментарій), через незахищений вагінальний або анальний секс, від матері до дитини (в період вагітності, під час пологів та годування груддю).

ВІЛ не передається при користуванні загальним посудом, туалетом, через укуси комах, через обійми та поцілунки.