003.jpg

Перша німецько-українська конференція партнерства між містами відбулася 2 та 3 листопада у м.Нюрнберзі (Німеччина).

Директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН взяла участь у конференції, що розглянула питання сучасних викликів у співробітництві в рамках партнерства в галузях освіти та науки. На запрошення організаторів відгукнулись близько 200 учасників – представники муніципалітетів та громадських організацій, фондів, спілок українських міст та містечок, які мають угоди з німецькими містами-партнерами. На сьогодні 88 муніципалітетів України та Німеччини, де проживають понад 22,5 млн. громадян, єднають тривалі партнерські стосунки.

Доктор Михайло ГАМАЛІЙ, керівник проекту «Партнерства з містами України» Engagement Global/SKEW представив учасникам програму співпраці, ухвалену урядом Німеччини. Мета програми - зміцнення громадянської та муніципальної активності в політиці задля розвитку. Засновники програми так позиціонують власну філософію: «Ми надаємо професійні знання та наші послуги всім, хто працює в інтересах сталого розвитку по всьому світу.» Завданнями проекту є: започаткування нових і подальший розвиток існуючих партнерських стосунків, координація та об'єднання у мережу з іншими суб'єктами та програмами співробітництва Німеччини заради розвитку, сталий розвиток у задіяних муніципалітетах шляхом підтримки орієнтованих на потреби партнерських проектів, ідентифікація основних сфер для проектів співробітництва та розробки спільних проектних ідей. Михайло Гамалій наголосив на рамкових умовах підготовки та подання заявки, а також окреслив обсяги фінансової підтримки в межах проекту.

Перед учасниками виступив член бундестагу, Парламентський держсекретар при Федеральному міністерстві економічного співробітництва та розвитку Ханс-Йоахім Фухтель, який наголосив, зокрема, на необхідності залучення до партнерства інститутів громадянського суспільства, спрямовувати співпрацю у напрямку зміцнення реформування та розвитку місцевого самоврядування.

Міста побратими Харків та Нюрнберг презентували результати тривалої співпраці в галузі освіти та молодіжної політики. Прикладом укладення тристоронньої угоди між Україною, Польщею та Німеччиною стали міста: Махнівка, Старе Място та Міттенвальде. А Лейпциг та Київ продемонстрували більш ніж півстолітню дружбу, що реалізувалася в проведенні спільних заходів, фестивалів, урочистостей, культурних програм, виставок, тощо.

Учасники конференції мали змогу ознайомитися з «Ринком можливостей» в царині пропозицій співпраці у галузі освіти та науки щодо стажування в Німеччині українських студентів, отримання стипендій для магістрів та аспірантів, влаштування учнівських обмінів.