Надрукувати
Перегляди: 1671

У відділі охорони здоров’я повідомляють, що, починаючи з останньої декади вересня у Сумах почав зростати рівень захворюваності на ГРВІ.

За даними щотижневого моніторингу за останній тиждень у місті зареєстровано 1456 випадків захворювань на ГРВІ, що на 123 випадки більше, ніж за попередній тиждень. Серед захворілих 56,2% (819 осіб) – діти до 18 років.

Показник захворюваності становить 54 випадки на 10 000 населення, що на 33,3% нижче порогового рівня. Госпіталізовано за тиждень 96 мешканців міста, з них 81 особа – діти. Лабораторно підтверджених випадків грипу не зареєстровано.

Відділ охорони здоров’я звертає особливу увагу на необхідність проведення щеплення населення, особливо з групи ризику, до якої належать діти до 5 років (особливо – діти до 2 років); вагітні жінки; люди віком від 65 років; люди з надмірною вагою; хворі на діабет; хворі на хронічні серцево-судинні захворювання; хворі на хронічні захворювання легенів; люди з іншими тяжкими хронічними захворюваннями

Вже найближчим часом планується вакцинувати медичних працівників, освітян та працівників сфери послуг.

Найкращий час для проведення вакцинації – напередодні грипозного сезону (у вересні). Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж всього сезону. Вакцинація показана лише за рекомендацією лікаря та проводиться лише в лікувальному закладі.

Аби ж якомога менше сумчан хворіло на грип, фахівці просять їх уникати контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції; обмежити відвідини місць великого скупчення людей; часто провітрювати приміщення; часто мити руки з милом; не торкатися очей, носа або рота немитими руками; прикривати ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою носовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути; якщо у людини наявні симптоми грипу, необхідно триматися від неї на відстані не менше двох метрів; повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми.

Якщо небезпечні симптоми все ж виникли, то городянам радять обов’язково звертатися до лікувального закладу, пройти обстеження та при необхідності отримати лікування протягом перших двох діб з часу появи симптомів грипу. Вагітні жінки мають викликати свого дільничного або сімейного лікаря телефоном.