002.jpg

21 листопада українці відзначають День Гідності та Свободи. Цей день увійшов у історію початком двох революцій: Помаранчевої та Революції Гідності й став символом початку боротьби за демократичні цінності, права людини та європейський вибір громадян.

Сумчани не залишились осторонь і також вшанували річницю цих подій розпочавши з покладання квітів до могил Героя України Олексія БРАТУШКИ та усім загиблим за волю України. Під час покладання, служіння провели настоятелі Української православної церкви та Римо-Католицької церкви згадавши усіх, хто жертвуючи собою, боровся за вільну Україну.

Опівдні в обласній філармонії відбувся урочистий концерт та нагородження активістів Революції Гідності. Зокрема, комендант сумського Євромайдану Олександр КУКСА був нагороджений Почесною відзнакою Сумської міської ради «За заслуги перед містом» III ступеню, а наймолодший «Кіборг», сумчанин Сергій ТАБАЛА був удостоєний звання Герой України(посмертно).

«Я знав Сєвєра особисто і впевнено можу сказати, що його сміливості не було меж. Дуже жаль, що від нас йдуть найкращі, дуже жаль, що їм довелося віддати життя, але якби не вони – ми б не знали, що таке свобода і яка її ціна», - зазначив Олександр ЛИСЕНКО .

Після завершення концерту всі бажаючі мали можливість відвідати Краєзнавчий музей і переглянути виставку, присвячену Революції Гідності та АТО. До музею завітало багато школярів, які мали змогу поспілкуватись з учасниками тих буремних подій.

Також цього дня міський голова зустрівся за «круглим столом» з представниками громадських організацій, політичних партій, духовенства. Присутні говорили про здобутки та втрати Революції Гідності. В розмові взяли участь голова обласної державної адміністрації Микола КЛОЧКО, його заступник Іван БОРШОШ, голова обласної ради Семен САЛАТЕНКО.

Представники громадськості порушили перед владою питання спорудження в Сумах пам'ятника Героям Небесної Сотні, адже такий за три роки в обласному центрі так і не з'явився . Як повідомив міський голова, він надав доручення начальнику управління архітектури та містобудування Андрію КРАВЦОВУ провести повторний конкурс на кращу ідею такого пам’ятного знаку. Олександр Лисенко запропонував учасникам «круглого столу» надалі збиратись таким колом частіше для обговорення актуальних для Сум та області питань.

Завершальною була акція біля пам’ятника Тарасові Шевченку. Працівниками структурних підрозділів міської ради було встановлено апаратуру та проектор, на якому усі перехожі мали можливість переглянути фотографії революційних подій.

Після завершення перегляду учасники акції свічками виклали Герб України та заспівали Державний Гімн.