004.jpg

У Сумах днями зафіксовані кілька звернень обдурених городян, які потрапили на гачок до шахраїв – псевдобанкірів. Про це повідомляють у секторі комунікації поліції Сумської області.

Аби збагатитися, аферисти не тільки вдосконалюють старі шахрайські схеми, а й постійно вигадують нові, більш досконалі. Незважаючи на чисельні перестороги правоохоронців, громадяни через свою неуважність мало не щодня потрапляють у пастку зловмисників.

До поліції звернулася 29-річна сумчанка та повідомила, що стала жертвою аферистів. Жінка розмістила онлайн-оголошення про продаж новорічного костюма. Одразу знайшовся і покупець - чоловік зателефонував нібито з приводу купівлі костюма, погодився на ціну, і виявив бажання розрахуватися безготівково. Хитрощами дізнавшись реквізити банківської картки та фактично керуючи діями жінки телефоном біля банкомату, та видаючи себе за працівника банку, заволодів 9880 грн, які були на рахунку потерпілої.

Поліцейські зафіксували також факт, коли невідомий зловмисник, назвавшись по телефону банківським працівником, скористався надмірною довірливістю сумчанки та поцупив з її картки 11000 гривень.

51-річна жителька обласного центру повідомила правоохоронцям, що стала жертвою шахрая. Жінка пояснила, що у неділю до неї зателефонував невідомий, який представився працівником одного з провідних банків. Він повідомив жінці, що їй необхідно перевірити свої персональні данні. Довірлива сумчанка, забувши, мабуть, що у вихідний день і банкіри відпочивають, розповіла по телефону незнайомцю все, що той хотів почути. Необачно повідомила навіть ПІН-код своєї картки. Зловмиснику знадобилося кілька хвилин, щоб зняти з чужого рахунку всі гроші - 11 тисяч гривень.

Наразі поліція в діях невідомих осіб вбачає ознаки кримінального правопорушення, передбаченого статтею 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України та проводить перевірки.

Правоохоронці вкотре нагадують громадянам, що їх легковірність, неуважність до деталей та необережність у спілкуванні з незнайомими людьми можуть призвести до подібних фінансових втрат. Тож, якщо невідомий вам співрозмовник телефоном просить або навіть вимагає від вас грошей за ті чи інші послуги, негайно кладіть трубку. Знайте, з вами спілкується шахрай!