Надрукувати
Перегляди: 2832

У п’ятницю, 25 листопада, Суми приєдналися до всеукраїнської кампанії «Насильству немає виправдання», яку проводить ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» спільно з «Клінікою, дружньою до молоді» міської дитячої клінічної лікарні та міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за підтримки ВБО «Позитивні жінки».

У рамках всеукраїнської кампанії у місті відбудуться засідання «круглого столу» за участі державних установ і громадських організацій, що надають підтримку жінкам, які стали жертвами насильства; вуличний флешмоб

«Насильству немає виправдання»; заняття з арт-терапії для ВІЛ-позитивних жінок, що стикалися з проблемою насильства; також будуть розповсюджені друковані матеріали на тему протидії насильству та інформація про пункти надання допомоги в Сумах. Щороку 25 листопада міжнародна спільнота підтримує акцію «16 днів проти насильства».

Тисячі громадян та сотні державних і громадських організацій із більш, ніж 100 країн світу, з 25 листопада по 10 грудня активізують свої зусилля заради об’єднуючої мети: збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства у співвітчизників, створити в конкретному регіоні або окремій державі соціальний простір, вільний від насильства.

Голова правління обласної організації ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Ольга БЕЛЕНЕЦЬКА зазначає: «Міжнародна акція була ініційована Першим всесвітнім інститутом жіночого лідерства 1991 року. Власне тоді визначився зв’язок між насильством стосовно жінок та правами людей. Дати акції символічно наголошують на цьому зв’язку. Україна приєдналася до її проведення 2001 року. Через рік заходи та ініціативи акції, проголошеної другим Всеукраїнським конгресом жінок, пройшли вже у 20 регіонах України, об’єднали 75 всеукраїнських громадських організацій та широке коло представників державних структур. Цьогорічна кампанія в Україні об'єднує 23 міста та два села».

Вона порушила питання протидії насильству в Україні у подоланні епідемії ВІЛ-інфекції та представила результати дослідження щодо рівня насильства в Україні стосовно ВІЛ-інфікованих осіб. У ньому взяли участь одна тисяча жінок з усієї України, в тому числі і жителі Сумщини. Дослідження було проведене за підтримки БО «Позитивні жінки» та міжнародної організації «ООН жінки».

Найбільшу ж проблему Ольга Беленецька вбачає в тому, що в Україні відсутні ефективні механізми протидії цьому явищу, не відпрацьовані шляхи допомоги постраждалим.

«До спеціалістів «Клініки, дружньої до молоді» неодноразово зверталися пацієнтки, які зіткнулися з насильством. Тому, підтримуючи акцію, ми мотивуємо дівчаток, які перебувають у загрозі або пережили насильство, звертатися за допомогою і підтримкою, а також сформувати у молодого покоління усвідомлення, що будь-якій формі насильства немає виправдання. В рамках кампанії на базі клініки діятиме соціальний кіноклуб з протидії насильства над дівчатами та жінками для молоді Сум», – повідомила завідуюча відділенням «Клініка, дружня до молоді» міської дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди Владлена КОНЦЕВИЧ.

Користуються сумчанки, які зазнали насилля, і соціальними послугами міського центру для сімї, дітей та молоді. Лише з початку поточного року тут попросили допомоги 350 сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, із них 7 – з причини насильства в сім’ї.

«Особливо небезпечним є те, що від насилля в першу чергу страждають діти. І це не завжди насильство виявляється безпосередньо щодо дитини. Але вона стає свідком сварок між батьками, вчинення насильства стосовно іншого члена сім’ї. У майбутньому цей негативний досвід діти переносять у власне життя. Тож таким дітям приділяється особлива увага. З батьками проводяться не лише роз’яснювальні бесіди, – до співпраці з ними залучаються психологи, вчителі, соціальні педагоги. Оскільки основною метою є не вилучення дитини із сім’ї, а в першу чергу зміна моделі поведінки в родині, донесення до кривдника, що насильство є неприпустимим і ганебним вчинком», – зазначила директор центру Марія ВЕРЕТЕЛЬ.