005.jpg

«Клініка, дружня до молоді» міської дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди та обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ» впродовж місяця проводили флешмоб у соцмережах #ТЕСТнаВІЛ.

За цей період до Клініки звернулося 117 осіб, які пройшли обстеження на ВІЛ швидкими тестами з дотестовим та післятестовим консультуванням. Один результат виявився позитивним (особа відправлена на дообстеження в обласний центр боротьби та профілактики СНІДу).

Також по місту відбувались інші інформаційно-просвітницькі заходи: лекції, бесіди, тематичні вечори, тренінги, виступи лікарів у засобах масової інформації.

Наразі в обласному центрі проживають 377 хворих на ВІЛ, 126 хворих на СНІД. У поточному році виявлено 29 хворих на ВІЛ, захворіло на СНІД дев’ять осіб, померли від СНІДу дві особи. Серед шляхів передачі вірусу переважає статевий.

Медичну допомогу ВІЛ-інфікованим та хворим на СНІД в лікувально–профілактичних закладах міста надають кабінет «Довіра» міської клінічної лікарні №5 та інфекційні кабінети установ. «Клініка дружня до молоді» також консультує з даного питання та проводить тестування на ВІЛ-інфекцію

Антиретровірусну терапію отримують 156 ВІЛ-інфікованих сумчан на базі обласного центру боротьби та профілактики СНІДу.

За необхідності спеціалізовану стаціонарну допомогу ВІЛ-інфікованим надають обласна інфекційна клінічна лікарня ім. З. Красовицького та обласний протитуберкульозний клінічний диспансер.