003.jpg

Сумське об’єднане управління Пенсійного фонду України Сумської області вдосконалює систему обслуговування громадян через впровадження нових сучасних стандартів.

Наразі отримати відповіді на питання щодо пенсійного забезпечення без відвідання управління можна за допомогою номерів «гарячої» телефонної лінії; онлайн-зв’язку в режимі Skype; на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України; через пенсійний калькулятор.

Номери «гарячої» телефонної лінії працюють з понеділка по четвер із 8:00 до 17:00 та у п’ятницю з 8:00 до 16:00:

  • 65-26-61, 66-35-87 – з питань пенсійного забезпечення, застосування норм пенсійного законодавства;
  • 65-25-92 – з питань виплати пенсій;
  • 65-67-85 – з питань сплати страхових внесків та інших платежів;
  • 67-99-05 – з питань ведення реєстру застрахованих осіб.

Отримати онлайн-консультації з питань пенсійного забезпечення за допомогою Skype-зв’язку можливо за логінами скапу: spfu1820 та spfu34 (понеділок-четвер – з 8:00 до 16:00, п’ятниця – з 8:00 до 13:00). Громадяни які не мають прямого доступу до мережі Інтернет, можуть скористатися послугою Skype в приміщені бібліотек за місцем проживання.

Скористатися електронними послугами веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України можуть пенсіонери; застраховані особи; страхувальники; фізичні особи – підприємці; особи, які забезпечують себе роботою самостійно. Тут можна записатись на прийом фахівців управління Пенсійного фонду України; подати запити на підготовку паперових документів; роздрукувати зразки скарг, запитів на інформацію, інших документів, заповнення бланків заяви, скарги, запитів у електронному вигляді; отримати інформацію про порядок реєстрації на веб-порталі, порядок організації прийому громадян в управліннях, порядок одержання та використання пенсійного посвідчення, стан відомостей про застраховану особу, пенсійних виплат, обробки звіту, поданого в електронному вигляді, стан взаєморозрахунків за зобов’язаннями платника, права, обов’язки та відповідальність застрахованих осіб, умови та порядок призначення (перерахунку) та виплати пенсій, умови та порядок складення і подання звітності, отримати довідкову інформацію.
Для реєстрації на веб-порталі необхідно звернутися до Сумського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області за адресою: м. Суми, вул. Степана Бандери, 43 каб. 21 (при собі необхідно мати паспорт та ідентифікаційний номер платника податку).

Пенсійний калькулятор допоможе самостійно здійснити розрахунок розміру майбутньої пенсії за віком. Для початку треба завантажити програму та інструкцію з офіційного сайту Пенсійного фонду України (www.pfu.gov.ua) на свій локальний комп’ютер та ввести всі необхідні дані в електронний калькулятор.
Для розрахунку розміру пенсії необхідні трудова книжка або копія; відомості про заробітну плату (дохід) за 60 календарних місяців підряд за період до 1 липня 2000 року і за кожен місяць починаючи з 1 липня 2000 року за даними системи персоніфікованого обліку.
Під час роботи з програмою «Пенсійний калькулятор» розрахунок робиться лише за двома параметрами – заробітна плата і страховий стаж, тому обчислений в такий спосіб розмір пенсії може розглядатися лише як орієнтовний.