003.jpg

Україна у 2018 року вперше візьме участь у Програмі міжнародного оцінювання учнів PISA (Programme for International Student Assessment), що проводиться під егідою Організації економічного співробітництва і розвитку.

Освітяни Сум опрацювали матеріали щодо забезпечення проведення вищеназваного дослідження в загальноосвітніх навчальних закладах міста та підготовки учнів 15-ти років до участі в PISA-18.

Школи для участі в проекті PISA в кожній країні обираються випадковим чином. Процедура відбору шкіл й учнів передбачає залучення значної кількості учасників тестування з тією метою, щоб вибірка учнів відображала всю різноманітність популяції 15-річних громадян країни-учасниці за різними показниками.

У дослідженні 2018 року братиме участь близько 80 країн світу, серед яких буде й Україна. Основною предметною галуззю цього циклу стане читання.
Для країн-учасниць можливі дві форми участі – комп’ютерна і паперова. Україна братиме участь у паперовій версії, тому всі варіанти тестових буклетів та опитувальників будуть заповнюватися учнями вручну.

Уряд доручив Міністерству освіти і науки України забезпечити участь України у міжнародному дослідженні якості освіти PISA-2018 та визначив відповідальним за його проведення Український центр оцінювання якості освіти.

Перші результати тестування українських учнів будуть доступні у 2018 році.

Дані, які буде зібрано в результаті участі України в PISA-18, слугуватимуть надзвичайно цінним джерелом інформації для дослідників, освітян, керівних органів країни, батьків та самих учнів. Програма надасть Україні допомогу як моніторингове дослідження: реальні дані про навчальні досягнення учнів дозволять виявити як позитивні, так і негативні явища вітчизняної освіти, що сприятиме успішному її реформуванню, а отже, і покращенню показників України в наступних міжнародних порівняльних дослідженнях.