005.jpg

За сприяння Сумської міської ради та регіонального представництва Міжнародної Торгової Палати ICC Ukraine делегація сумчан взяла участь у Х Форумі «Європа-Україна».

Про результати робочого візиту до Польщі на брифінгу 1 лютого розповіли заступник міського голови Степан ПАК, віце-президент регіонального представництва Міжнародної Торгової Палати ICC Ukraine Володимир ДЕМУРА, виконавчий директор регіонального представництва Міжнародної Торгової Палати ICC Ukraine Ігор КОРОТИЧ, директор ТОВ «Крук» Валерій ЧАЛИЙ.

X Форум «Європа-Україна» став знаковою міжнародною подією, у рамках якої обговорювали ключові питання модернізації та розвитку України. Загалом його учасниками стали понад тисячі представників бізнес-кіл та органів влади із 26 країн.

Обговорювались перспективні напрямки співробітництва між Україною та Європою, зокрема у сільському господарстві, енергетиці, туризмі, інфраструктурі, освіті, науці, культурі, ІТ-сфері тощо.

У рамках Форуму провели три пленарні сесії та близько 40 панельних дискусій. Основні питання: бізнес і економіка, європейська інтеграція та реформи, міжнародна політика і суспільство.

Під час однієї з дискусій Степан Пак презентував загалу Суми. Також сумчани поширювали серед учасників заходу роздаткові матеріали з інформацією про архітектурну спадщину міста, його туристичний потенціал, духовні скарби, Інвестиційний паспорт. Вся інформація подавалась двома мовами, аби про Суми більше знали на теренах України та за її межами.

«Зазначу, що так, як презентувались ми, не презентувався більше ніхто. За час роботи Форуму було роздано весь промоційний матеріал, що ми мали з собою», – зауважив Степан Пак.

Крім того, в рамках Форуму заступник міського голови провів низку зустрічей з представниками муніципалітетів Польщі та України, а також дипломатичних установ. Так, із заступником президента міста Жешува Мареком УСТРОБІНСЬКІ сторони обговорили можливості підписання угоди про співробітництво. В останні 10 років, зазначив Степан Пак, це польське місто характеризується найвищими темпами розвитку у східній частині Польщі. Це стосується як бізнесу, так і промисловості та інфраструктури. Усі напрацювання поляків, переконаний Степан Пак, можна використати задля покращення стану справ у відповідних сферах у Сумах.

«Чому Жешув зацікавив нас? Жешув та Суми – прикордонні міста України. Нині Жешув стрімко розвивається, отримує у великій кількості інвестиції, – зазначив Степан Пак. – Ми б хотіли, щоб так розбудовувались і Суми. І для цього є всі передумови. Ми домовились про те, що в разі підписанні відповідних угод, ми зможемо отримати від поляків консультації та допомогу».

Наразі сумчани визначаються з напрямками спільної діяльності. Попередньо вже досягнуто домовленість про обміни студентами та художніми колективами.

Під час спілкування з представниками делегацій Тернополя, Івано-Франківська та Новоукраїнки мова йшла про можливості співпраці з цими містами в економічній, соціальній і культурній сферах.

З послами Республіки Польща в Україні Яном ПЄКЛОМ та Литовської Республіки в Україні Марюсом ЯНУКОНІСОМ заступник міського голови домовився про візит високих гостей до Сум 26 березня на святкування ювілею відновлення в місті католицької парафії.

«Головний висновок – на такі форуми та подібні їм треба їздити, треба спілкуватись, набиратись досвіду і привозити звідти ті напрацювання, шо потрібні нашому регіону, нашому місту», – резюмував Степан Пак.

Не лише сумчани цікавились напрацюваннями колег, а й навпаки, наголосив Володимир Демура. Зокрема, учасники Форуму виявили інтерес до продукції Сумського заводу продтоварів, ТОВ «Горобина», ТОВ «Крук», які взяли участь у І «Східний ярмарок» товаровиробників з України та Європи. Тут було представлено близько 100 компаній, які працюють в різних галузях: харчовій, будівельній, автомобільній, фармацевтичній, логістичній, у сфері страхування і відпочинку та інших. Також європейців зацікавив інноваційний український проект «UP.ME», що покликаний провести цифровізацію усіх сфер та секторів економіки країни, таким чином забезпечивши ефективну комунікацію та взаємодію між державою, суспільством і бізнесом.

«Ми маємо великий досвід участі в таких заходах, і хочу сказати, що біля наших стендів було найбільше відвідувачів. І це відзначили не лише ми», – повідомив Володимир Демура.

Своїми враженнями від участі у бізнес-івенті поділився і Валерій Чалий.

За словами Ігоря Коротича, продовжити пізнання потенціалу нашої країни, регіону та міста поляки зможуть під час ІІ Форуму «Україна-Польща», який відбудеться в Сумах у травні.