004.jpg

Департамент соціального захисту населення нагадує сумчанам про основні шляхи потрапляння до тенет торгівлі людьми.

До таких належать: працевлаштування, через знайомих, туризм, шлюб, через мережу Інтернет, по навчанню, за системою «au-pair».

Отже, перший шлях потрапляння громадян до тенет торгівлі – це працевлаштування за кордоном, яке можливо здійснити через засоби масової інформації. Насамперед це оголошення про працевлаштування за кордоном, які друкуються в різних газетах та пропонують роботу для громадян України. Інколи друкують навіть доволі неоднозначні оголошення із запрошенням для молодих та симпатичних жінок.

Українці повинні пам’ятати, що фірми, які займаються працевлаштуванням громадян за кордоном, повинні мати ліцензію Міністерства соціальної політики України, що за вимогами зробити непросто. Перевірити достовірність ліцензії можна, звернувшись до регіонального центру зайнятості Державної служби зайнятості або до Міністерства соціальної політики України. Також, обов’язковою умовою легального працевлаштування є підписання трудового договору.

Значна частина мігрантів їде за кордон по знайомству, через мережі посередників, шлюбні агенції, які не оформлені в легальні фірми.

Третім шляхом «вивозу» громадян є туристичні поїздки. Турфірми офіційно оформлюють туристичні візи, які дозволяють легально виїхати до країни, але не дають можливості легального працевлаштування.

Четвертий шлях вивезення – це шлюбні оголошення та контракти. Жінок і дівчат запрошують через шлюбні агенції начебто для одруження, причому ці агенції взагалі не повинні отримувати ніяких ліцензій та проходити перевірку.

П’ятим шляхом потрапити до рабства можливо через всесвітню мережу Інтернет. Дівчата та хлопці знайомляться та листуються з іноземцями з різних країн, висвітлюючи фотокартки, котрі потім з’являються на порнографічних сайтах. Після короткого періоду листування вони легко погоджуються на запрошення іноземців відвідати чужу країну. Тому батькам слід ретельно слідкувати, які сайти відвідує їхня дитина, а дітям в свою чергу, не надавати в Інтернеті ніякої особистої інформації (ім’я, вік, адресу, номер телефону, номер школи, місце роботи батьків) без згоди батьків.

Шостий шлях – це навчання. Громадян запрошують на навчання чи на практику за кордон, спокушуючи гарними умовами та перспективами.

Ще один шлях виїзду за кордон – система «au-pair» (з французької мови «на рівних», а фактично – це няня). Основними вимогами є вік від 18 до 24 років і відсутність власної сім’ї та дітей. Система передбачає проживання в сім’ї, допомогу по догляду за дитиною і виконання господарських справ та відвідування мовних курсів. Існує вже багато нелегальних агенцій, які «працевлаштовують» за цією системою.

Будь-хто може стати жертвою шантажу чи насильства та варто пам’ятати, що звернутися за допомогою – це не слабкість. Потрапити до тенет торгівлі людьми дуже просто, тому необхідно бути пильними в разі виїзду за кордон з метою працевлаштуватись, навчатись, познайомитись та з інших причин. Краще звернутись за консультацією та допомогою до уповноважених органів країни (посольство відповідної держави в Україні, регіонального центру зайнятості Державної служби зайнятості, Міністерства соціальної політики України).