005.jpg

Управління освіти і науки веде планомірну роботу щодо запобігання скоєння самогубств сумськими підлітками через поширення в мережі Інтернет так званих «груп смерті» під назвою «Синій кит», «Тихий дім», «Море китів», «Розбуди мене о 4:20».

Про це під час щопонеділкової апаратної наради при міському голові 27 лютого доповіла начальник управління освіти і науки Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО.

За її словами, нині у кожній школі міста активно працюють психологи. Окрім того, відділом практичної психології та соціальної роботи Інформаційно-методичного центру управління освіти і науки розроблено алгоритм заходів для педколективів навчальних закладів з метою швидкого реагування на сучасні ризики соцмереж. Класні керівники отримали інструктивно-методичні листи з інформацією, яку необхідно донести до батьків школярів. Мова йде про номери телефонів та адреси, куди можна звернутися у разі приналежності дитини до «груп смерті».

Минулої середи, 22 лютого, під час координаційної ради заступників директорів з виховної роботи завідуюча відділу практичної психології та соціальної роботи Марина СВИРИДЕНКО розповіла про актуальність цієї теми. Зокрема, вона ознайомили присутніх з алгоритмом дій педагогічного колективу навчального закладу в короткий термін та наголосила на необхідності посилення профілактичної роботи в закладах освіти з попередження суїцидальної поведінки дітей та підлітків. Дану інформацію було донесено і до практичних психологів шкіл під час методичної наради.

Разом із тим, поліцейські радять батькам приділяти більше уваги психологічному стану дитини. Першочергово необхідно регулярно перевіряти шкіру дитини на наявність пошкоджень. У разі їхнього виявлення, треба з’ясувати обставини, за яких вони з’явилися. Особливу увагу слід звернути на пошкодження різного роду в формі кита; перевіряти акаунти дитини в соціальних мережах та групи, до яких входить її акаунт; слідкувати за змістом спілкування в приватних чатах. Обов’язково контролюйте те, які фото та відеофайли є в гаджетах вашої дитини; звертати увагу на коло спілкування дитини та намагатися зайняти її вільний час спортивними або культурними секціями, по-дружньому спілкуватися з нею.

У відділі комунікації поліції Сумської області радять батькам, які виявили факт входження їхньої дитини до кола учасників таких груп одразу звертатися за кваліфікованою допомогою до професійного психолога та не залишати дитину без догляду на одинці; повідомляти про наявність такої групи до підрозділів Національної поліції України; повідомляти адміністрацію соціальної мережі про наявність таких груп для їх подальшого блокування; заблокувати доступ дитини до соціальних мереж.