005.jpg

Генеральний консул Республіки Польща у Харкові Януш ЯБЛОНСЬКИЙ та сенатор Республіки Польща Гжегож ПЕЧКИС вручили сумчанину Володимиру МАРЦИНКОВСКОМУ орден «За заслуги перед Республікою Польща». Відповідний Указ видав Президент Польщі Анджей ДУДА.

Сталось це під час святкування 25-річчя відновлення діяльності в Сумах римо-католицької парафії. Це перша і єдина нагорода такого гатунку, отримана сумським професором. Відзначено його за підтримку польської громади в Сумах, а також за видатні досягнення на ниві науки. Польська сторона планувала приурочити нагородження до 90-річчя науковця, яке він відзначив торік у листопаді, втім, через вирішення організаційних питань, це відбулось лише нині.

Володимир Марцинковський – всесвітньо відомий учений у галузі гідродинаміки, вібронадійності та герметичності роторних машин, засновник наукового напрямку «Гермомеханіка». Свою наукову діяльність він почав одразу після закінчення університету.

У червні 1974 року захистив докторську дисертацію за спеціальністю «Гідравлічні машини та гідропневмоагрегати». Ще за чотири роки Вища атестаційна комісія присвоїла Володимиру Марцинковському вчене звання професора.

У 1997 році він став «Заслуженим діячем науки і техніки України». У 2004 році - почесним професором СумДУ.

У 2009 році за великий внесок у насособудування Володимир Марцинковський отримав міжнародну нагороду журналу «Насоси і насосне обладнання» (Pompy Pompownie) (Польща), у 2010 році – звання доктора honoris causa Політехніки Свєнтокжиської (м. Кельце, Польща).

Орден «За заслуги перед Польщею» є вищою нагородою за видатні заслуги у справі зміцнення міжнародного співробітництва та розвитку взаємин між народами. Орденом нагороджуються іноземні громадяни та особи польської національності, які проживають за кордоном, що своєю діяльністю внесли видатний внесок у галузі міжнародного співробітництва й розвитку зв'язків Республіки Польща з іншими державами і націями.