Надрукувати
Перегляди: 3201

У Сумах учасники Антитерористичної операції та члени їхніх сімей отримують соціальну підтримку, а також соціальні, медичні та психологічні послуги.

Про те, як це відбувається, на брифінгу 31 березня розповіли директор департаменту соціального захисту населення Тетяна МАСІК і директор КУ «Центр надання соціальних, медичних та психологічних послуг учасникам бойових дій, учасникам Антитерористичної операції та членам їхніх сімей» Геннадій ЛІСОВЕНКО.

Як повідомила Тетяна Масік, наразі на обліку в департаменті перебуває 2 521 учасник бойових дій та 46 інвалідів війни з числа учасників АТО. Трьом жителям міста, які сприяли проведенню АТО, встановлено статус учасника війни. 84 громадянам – статус члена сімей загиблих учасників АТО.
Торік у жовтні за ініціативи заступника міського голови Альони ДМІТРЄВСКОЙ, членів Спілки ветеранів АТО Сумської області та депутатів міської ради, котрі брали безпосередню участь в антитерористичній операції, прийнято нову міську програму «Соціальна підтримка учасників Антитерористичної операції та членів їх сімей» на 2017-2019 роки», якою визначено ряд пільг та допомог. Серед них як такі, що надавалися у 2014-2016 роках відповідно до міської програми «Місто Суми – територія добра та милосердя», так і нові.

На виконання цих заходів у 2017 р. профільною міською програмою передбачено 12,7 млн грн. (у 2016 році – 6,8 млн грн.).

Так, із метою підтримки членів сімей загиблих (померлих) учасників АТО заплановано 1,2 млн грн. для надання одноразової матеріальної допомоги.

Щомісяця 22 дітям загиблих виплачуватиметься грошова допомога в розмірі прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку (передбачено 462,8 тис. грн.). До Дня Незалежності України 19 неповнолітніх отримають одноразово по 2 тис. грн.

80 тис. грн. заплановано для оздоровлення в таборах України восьми дітей, батьки яких загинули під час АТО. Для забезпечення супроводу 10 дітей віком до семи років до санаторно-курортних закладів – 50 тис. грн

Як і раніше, сім’ям загиблих надаватиметься 100% знижки при оплаті за житлово-комунальні послуги без обмеження соціальної норми житла та в межах соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами. Нині такою пільгою користуються 54 сім’ї, всього виділено 320,8 тис. грн.

Також на 2017 рік передбачено 240 тис. грн. для надання одноразової матеріальної допомоги учасникам АТО, які отримали поранення, контузію тощо. 22 особи її вже отримали. Інваліди війни з числа учасників АТО отримають до Дня Незалежності України одноразову матеріальну допомогу у розмірі 1 тис. грн.

Діти учасників АТО (а це понад 1 800 осіб) отримуватимуть безоплатне харчування у дитсадках та школах. При цьому, на відміну від минулого року, харчування здійснюватимуть без урахування доходів батьків.

259 тис. грн. заплановано для організації оздоровлення 700 дітей, батьки яких є інвалідами війни та учасниками бойових дій з числа учасників АТО, в міських таборах.

На надання 100% пільги на оплату послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, вивозу твердих побутових відходів та рідких нечистот, водопостачання та водовідведення сім’ям учасників АТО, які беруть безпосередню участь в АТО, яка надається з вересня 2014 року, передбачено 200 тис. грн.

Закладено кошти і на виконання обласної програми здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян автомобільним транспортом на автобусних маршрутах загального користування. Торік з міського бюджету до обласного було перераховано 1,2 млн грн. за пільговий проїзд 1 951 учасника АТО. Нині департаментом соціального захисту населення укладено договори з 17 перевізниками, які забезпечують перевезення учасників АТО.

Вперше в 2017 році передбачено видатки на:

Надають соціальну підтримку і добровольцям-учасникам АТО, зокрема, пільги при оплаті за ЖКП на рівні 75% як учасникам бойових дій, одноразова грошова допомога, грошова допомога до 9 Травня, відшкодовуються витрати на оплату транспортних послуг та санаторно-курортного лікування. Всього передбачено 156,4 тис. грн.

Забезпечують у Сумах і державні соціальні гарантії, передбачені для даних категорій громадян. Зокрема, щодо отримання засобів реабілітації, безоплатних послуг із психологічної реабілітації, санаторно-курортного лікування, цільової грошової компенсації для придбання житла сім’ями загиблих учасників антитерористичної операції та інвалідами з числа учасників АТО. Останню торік надано одній особі, яка є інвалідом ІІ групи, і трьом сім’ям загиблих на суму 3,2 млн грн.

Триває й розбудова КУ «Центр надання соціальних, медичних та психологічних послуг учасникам бойових дій, учасникам Антитерористичної операції та членам їхніх сімей».

Як повідомив директор установи Геннадій Лісовенко, будівництво вже закінчено. Наразі відбувається впорядкування прилеглої до Центру території.

Набрано 15 працівників (усього передбачено 25,5 штатних одиниць).

При установі вже функціонують два спортивні зали, один з яких оснащений сучасними комп’ютеризованими тренажерами (дві бігові доріжки, фітнес-станція, велотренажер, еліптичний тренажер). Є масажний кабінет. Проведена закупівля масажних столів, апарату для вимірювання артеріального тиску, іншого обладнання.

Протягом лютого-березня на базі Центру проводились практичні заняття для студентів кафедри фізичної реабілітації СДПУ ім. А.С. Макаренка і було укладено угоду про співпрацю.

Із 23 лютого при установі розпочались безоплатні курси англійської мови для дітей учасників АТО шкільного віку та підлітків, спрямовані на розвиток навичок спілкування англійською. Заняття проводить волонтер ГО «Спілка ветеранів АТО Сумської області».

16 березня укладено угоду про співпрацю з Центром надання безоплатної правової допомоги.

Наразі Центр займається також активним поширенням інформації про себе за допомогою соціальних мереж, біг-бордів, візитівок. Триває популяризація і через громадські об’єднання, організована робота зі створення груп взаємодопомоги серед бійців для зменшення соціальної напруги.

Завдяки ініціативі волонтерів оформлюється дитяча кімната, місце психологічного розвантаження для учасників бойових дій.

Проводяться тренування з футболу, згодом – із великого тенісу.

На майбутнє, повідомив Геннадій Лісовенко, діяльність Центру організовуватимуть у відповідності до запитів осіб, яким установа покликана допомагати.