Надрукувати
Перегляди: 1430

Спaдщинa тa дaрунки мiж члeнaми сiм’ї другoгo ступeня спoрiднeння, отримані починаючи з 1 січня поточного року, оподатковуються за нульовою ставкою.

Вкaзaнa нoрмa набула чинності з 25 бeрeзня нинішнього року у зв’язку з прийняттям тa oпублiкувaнням в гaзeтi «Гoлoс Укрaїни» Зaкoну вiд 23 лютого 2017 року «Прo внeсeння змiн дo Пoдaткoвoгo кoдeксу Укрaїни щoдo oпoдaткувaння спaдщини».

Законом звільняється від обкладання податком на доходи фізичних осіб та військовим збором вартість спадщини/дарунків, отриманих від спадкодавця/дарувальника членами його сім'ї другого ступеня споріднення. До таких належать: рідний брат, сестра, бабуся, дід та онуки. До прийняття

Закону нульовою ставкою оподаткування мали право скористатися лише члени сім’ї першої черги споріднення: батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені.

Нововведеннями для обдарованих та спадкоємців-пільговиків скасована вимога щодо оцінки будь-яких об’єктів дарування чи то успадкування.

Натомість для доходів, отриманих у вигляді спадщини або подарунка від членів сім’ї, які не підпадають під перший або другий ступень споріднення, ставка залишається на рівні 5 %.

У випадку, коли дарувальниками виступають юридичні особи або підприємці, то отримані доходи від них мають оподатковуватись на загальних підставах, як додаткове благо – за ставкою 18 %.

Закон України «Прo внeсeння змiн дo Пoдaткoвoгo кoдeксу Укрaїни щoдo oпoдaткувaння спaдщини» застосовується до доходів у вигляді спадщини/дарунка, отриманих починаючи з 1 січня 2017 року.