007.jpg

У Сумах освітяни та поліцейські спільно працюють над запобіганням суїцидів серед дітей і підлітків через групи у соціальних мережах.

Про заходи, яких вживають, розповіли на брифінгу 13 квітня завідувач виховного відділу Інформаційно-методичного центру управління Наталія КРУГЛЯК, завідувач відділу практичної психології і соціальної роботи Інформаційно-методичного центру Марина СВИРИДЕНКО, начальник відділу ювенальної превенції ГУНП в Сумській області Сергій ТАРАСЕНКО.

Закладами освіти міста, повідомила Марина Свириденко, з кінця лютого посилено роботу з попередження суїцидальної поведінки дітей та підлітків. Дане питання розглянуто під час міської координаційної ради з попередження правопорушень, у роботі якої взяли участь заступники директорів з виховної роботи, представники сектору ювенальної превенції відділів поліції міста та області, кіберполіції.

Фахівцями відділу практичної психології та соціальної роботи Інформаційно-методичного центру розроблено алгоритм заходів для педагогічних колективів з метою швидкого реагування на сучасні ризики соціальних мереж, інструктивно-методичний лист на допомогу класним керівникам з інформацією, яку необхідно довести до батьків учнів шкіл, у тому числі телефони та адреси, куди можуть звернутись батьки в разі приналежності дитини до «груп смерті».

До Всесвітнього дня здоров’я в усіх освітніх закладах міста організовано кампанії зі збереження психічного здоров’я учасників навчально-виховного процесу.

Серед учнів шкіл проведено години спілкування, засідання «круглого столу», заняття з використанням інтерактивних форм роботи відповідного спрямування.

Дане питання обговорено на психологічних практикумах педагогів, на практичних заняттях, педагогічних радах, засіданні методичного об’єднання класних керівників.

Також порушено його і на зустрічах із батьками, з опікунами дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Серед іншого дорослим розказано, як можна контролювати спілкування юного покоління у соцмережах. Для самих дітей вчителями інформатики проведено позапланові уроки з безпеки в Інтернеті.

У всіх школах міста створено інформаційні куточки з переліком організацій, до яких може звернутись дитина в разі скоєння щодо неї насильства, на стендах і сторінках шкільних сайтів розміщено тематичний матеріал щодо попередження даного явища.

З метою своєчасного виявлення учнів, які перебувають у небезпечних групах у соціальних мережах, було проведено медичні огляди та психолого-педагогічні дослідження дітей, в результаті яких виявлено 21 учня з характерними подряпинами у вигляді китів, написів, цифр та іншими ознаками, які вказують на перебування підлітків у небезпечних іграх у соціальних мережах. За результатами висновків відділу ювенальної превенції та кіберполіції встановлено, що 11 з 21 підлітка перебували в небезпечних групах у соціальній мережі, у 10 випадках – причетності до ігор у соцмережах не виявлено.

Наразі педагогічними колективами навчальних закладів міста здійснюється психолого-педагогічний супровід учнів «групи ризику».

Начальник відділу ювенальної превенції ГУНП в Сумській області Сергій Тарасенко повідомив, що розроблено методичні рекомендації щодо виявлення можливої участі дітей у небезпечних група, що діють у соціальних мережах, та алгоритм дій на випадок підтвердження таких випадків. Усі відомі правоохоронцям факти об’єднані в одне кримінальне провадження, відкрите за ч. 3 ст. 120 Кримінального кодексу України (доведення до самогубства). Тривають слідчі дії.

Ефективним профілактичним засобом попередження таких випадків, зазначила Наталія Кругляк, є організація змістовного вільного часу дітей. Вона розповіла про різні форми дозвілля, які пропонують юним містянам шкільні та позашкільні навчальні заклади. Кількість дітей, які займаються у гуртках, творчих групах і творчих майстернях, зауважила завідувач виховного відділу Інформаційно-методичного центру, щороку збільшується. Наразі позашкільні заклади, що перебувають у підпорядкуванні міського відділу освіти і науки, відвідує майже 10,5 тисяч дітей. А загалом по місту позашкіллям охоплено майже 25 тисяч юних сумчан.

Для запобігання участі дітей у суїцидальних Інтернет-групах, окрім організації змістовного дозвілля синів і доньок поліціянти та освітяни радять батькам більше спілкуватись із дітьми і цікавитись їхнім життям, як у школі, так і поза межами навчального закладу.