Надрукувати
Перегляди: 1692

У Сумах повним ходом іде весняний призов на строкову військову службу.

Про те, скільки сумчан наразі відправлено до військових частин для проходження служби, про взаємодію органів місцевої влади з військовим комісаріатом та про те, яких заходів вживали у місті щодо забезпечення чергового призову громадян України на строкову військову службу в квітні-травні 2017 року, йшлося під час брифінгу 13 квітня.

За словами в.о. військового комісара Сумського міського об’єднаного військового комісаріату Вадима ЄВТУШЕНКА, на підставі Указу Президента України від 24 лютого 2017 року «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2017 році» з 1 квітня розпочався весняний призов. Призиваються юнаки віком від 20 до 27 років. Ті, кому виповнилося по 18-19 років і хто мають бажання пройти строкову військову службу, можуть також це зробити. Щоправда для цього потрібна згода батьків. Загалом проходженню строкової військової служби підлягають 1975 сумчан, з них до Сумського міського об’єднаного військового комісаріату з’явилися 978.

Завдання з призову на строкову військову службу для міста визначене в кількості 75 осіб. Наразі до військових частин відправлено 11 призовників, ще 10 вирушать туди найближчим часом.

Зосередив Вадим Євтушенко увагу і на тих моментах, які хвилюють кожного, на кого чекає строкова військова служба. Зокрема він запевнив, що працюючі юнаки та чоловіки не втратять своєї роботи (роботодавець зобов’язаний зберегти робоче місце та виплачувати заробітну плату); військові частини мають добре матеріальне забезпечення, аби створити належні умови для «строковиків».

Особливо ж в.о. військового комісара Сумського міського об’єднаного військового комісаріату наголосив на тому, що військовослужбовці строкової військової служби проходять службу у підрозділах та частинах забезпечення, а їх використання для виконання завдань в Донецькій та Луганській областях заборонене Указом Президента України та постановою Ради національної безпеки і оборони України.

Про заходи, які проводилися у місті щодо чергового призову громадян України на строкову військову службу в квітні-травні 2017 року розповів в.о. начальника відділу з питань взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи Станіслав КОНОНЕНКО. Він повідомив, що на виконання вимог Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» виконавчим комітетом міської ради прийнято рішення від 21 березня 2017 року «Про черговий призов на строкову військову службу у квітні-травні 2017 року», затверджений персональний склад міської призовної комісії.

Медична комісія розпочала роботу з 1 квітня і працює згідно із затвердженим графіком.

Окрім того, відповідно до міської цільової Програми з військово-патріотичного виховання молоді, сприяння організації призову громадян на строкову військову службу до ЗСУ та військовим формуванням, розташованим на території міста Суми, для проведення заходів з оборони та мобілізації на 2017 рік, на потреби Сумського міського військкомату для сприяння у роботі міської призовної комісії з міського бюджету виділено 70 тис. грн. Ці кошти передбачені для придбання канцелярського приладдя та інших господарських товарів, проїзних квитків; організації розшуку, доставки до призовної дільниці призовників, які ухиляються від проходження строкової військової служби (оплата транспортних послуг).

Станіслав Кононенко також повідомив, що оповіщення громадян призовного віку здійснюється силами особового складу, штатних працівників Сумського МВК, технічними працівниками та співробітниками «Укрпошти» та працівниками житлово-експлуатаційних організацій міста.