006.jpg

Кожен із сумчан має право на альтернативну службу, якщо виконання військового обов’язку суперечить його релігійним переконанням і він належать до діючих відповідно до законодавства релігійних організацій, віровчення яких не допускає користування зброєю.

Це передбачено Законом України «Про альтернативну (невійськову) службу» від 12.12.1991 № 1975-ХІІ та постанови Кабінету Міністрів України від 10.11.1999 № 2066 «Про затвердження нормативно-правових актів щодо застосування Закону України «Про альтернативну (невійськову) службу», повідомляють у департаменті соціального захисту населення.

Зокрема, мова йде про такі релігійні організації: Адвентисти-реформисти, Адвентисти сьомого дня, Євангельські християни, Євангельські християни – баптисти, Покутники, Свідки Єгови, Харизматичні християнські церкви (та церкви, прирівнені до них згідно із зареєстрованими статутами), Християни віри євангельської (та церкви, прирівнені до них згідно із зареєстрованими статутами, Християни євангельської віри, Товариство Свідомості Крішни).

Альтернативна служба є службою, яка запроваджується замість проходження строкової військової служби і має на меті виконання обов’язку перед суспільством.
Не підлягають направленню на альтернативну службу громадяни, які відповідно до законодавства звільнені від призову на строкову військову службу або яким надано відстрочку (на термін дії відстрочки).

Строк альтернативної служби у півтора раза перевищує строк військової служби, встановлений для солдатів і сержантів, які проходять строкову військову службу в Збройних Силах України та інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях і складає 27 місяців. Для осіб, які мають вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем підготовки спеціаліста або магістра, строк альтернативної служби у півтора раза перевищує строк військової служби, встановлений для осіб, які мають відповідний освітньо - кваліфікаційний рівень - 18 місяців.

Трудові відносини між громадянином, який проходить альтернативну службу, та підприємством, установою, організацією здійснюються на підставі письмового строкового трудового договору і регулюються законодавством про працю, за винятками, передбаченими Законом України «Про альтернативну (невійськову) службу».

При цьому, проходити альтернативну службу не можна на посадах, що передбачають виконання функцій представників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських обов’язків.

Для вирішення питання про направлення на альтернативну службу необхідно не пізніше ніж за два календарні місяці до початку встановленого законодавством періоду призову на строкову військову службу особисто з письмовою заявою та документами, що підтверджують істинність релігійних переконань, копією документа про освіту, довідкою про склад сім’ї, довідкої з місця роботи або навчання, іншими документами в разі потреби, звернутися до міської комісії у справах альтернативної (невійськової) служби за адресою: м. Суми, вул. Харківська, буд. 35, каб. 212, тел.: (0542) 604 - 448.

Відповідно до Указу Президента України від 24.02.2017 № 44/2017 визначено строки проведення чергових призовів громадян України на строкову військову службу: квітень - травень та жовтень – листопад 2017 року.