001.jpg

Служба у справах дітей підсумувала результати реалізації в Сумах у минулому та поточному роках прав дитини на сімейне виховання.

Як повідомила начальник Служби у справах дітей Валерія ПОДОПРИГОРА, ними забезпечується своєчасне виявлення дітей, які залишилися без батьківського піклування, взяття їх на первинний облік та вживаються заходи щодо їх соціально-правового захисту.

Наразі обліковується 261 дитина-сирота та дитина, позбавлена батьківського піклування. Із них влаштовані під опіку – 203 дітей, до дитячих будинків сімейного типу – восьмеро, до прийомних сімей – 22 дітей, до державних закладів – 28 дітей, до сім’ї родичів – одна дитина. Сімейними формами виховання охоплено 89 % дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Торік на облік взяті 28 дітей (дев’ять сиріт, 19 – позбавлених батьківського піклування), з них 71 % влаштовані до сімейних форм виховання: 16 – в сім’ї опікунів та піклувальників, семеро – до закладів на повне державне забезпечення, двоє – повернуті на виховання батькам, по одній усиновлено, тимчасово влаштовано сім’ю родичів з подальшим встановленням опіки, над нею, поміщено до лікувального закладу. У І кварталі поточного року таких дітей зареєстровано 10 (двоє сиріт, восьмеро позбавлених батьківського піклування), 70 % влаштовані до сімейних форм виховання.

Пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування залишається усиновлення. Станом на 1 квітня на обліку перебувають 50 дітей, які можуть бути усиновлені (п’ятеро – віком 1-5 років, п’ятеро – віком 6-10 років, 40 – віком 11-17 років). Дітей, які мають братів чи сестер – 26; з інвалідність – восьмеро; які перебувають на обліку з усиновлення, влаштовані до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу – 29.

Наразі 16 родин мають бажання усиновити дітей віком від 0 до 5 років, і лише дві родини – віком до 10 років.

Торік судами міста усиновлено 12 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, із них восьмеро усиновлені родинами Сум.

На території міста проживає 169 усиновлених дітей, за умовами проживання, виховання яких службою у справах дітей здійснюється постійний контроль.

На початок квітня в обласному центрі функціонує один дитячий будинок сімейного типу, в якому виховуються семеро дітей, та 18 прийомних сімей у яких виховуються 33 дитини.

У 2016 році створено одну прийомну сім’ю, до якої влаштовано одну дитину, позбавлену батьківського піклування. Прийомній сім’ї Кочережченко надано статус дитячого будинку сімейного типу та влаштовано трьох дітей, позбавлених батьківського піклування.

У лютому поточного року рішенням виконавчого комітету створена одна прийомна сім’я, на виховання до якої влаштовано трьох дітей, позбавлених батьківського піклування.

На обліку кандидатів у прийомні батьки у службі у справах дітей перебуває одна родина, до якої може бути влаштовано двох дітей. Робота з підбору дітей триває.

На жаль, зауважила начальник Служби у справах дітей,  в Сумах, як  і по області, спостерігається тенденція до збільшення кількості дітей, які опинились у складних життєвих обставинах. На обліку у службі перебуває 49таких дітей, із них: 44 дитини, які проживають в сім’ях, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків, троє – зазнали насильства в сім’ї, двоє –- систематично самовільно залишають місце постійного проживання.

З початку 2017 року поставлено на облік 14 дітей, які проживають в сім’ях, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків. З них п’ятеро перебувають під соціальним супроводом, а семеро отримують соціальні послуги за карткою клієнта у центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

За клопотанням служби 10 дітей направлено до центрів соціально-психологічної реабілітації дітей області (у 2016 році влаштовано 30 дітей, з них 17 повернуто на виховання батькам). Вживаються заходи, спрямовані на повернення дітей у сім’ї біологічних батьків, але не завжди маємо позитивний результат, що призводить до позбавлення батьківських прав останніх. Так, службою у справах дітей за ухилення від виконання батьківських обов’язків підготовлено два рішення виконавчого комітету про негайне відібрання чотирьох дітей від батьків. До суду службою подані чотири позовні заяви щодо позбавлення батьків батьківських прав по відношенню до 6 дітей.

У січні 2016 року внесені зміни до Сімейного кодексу України, Закону України «Про охорону дитинства», якими визначено поняття патронату над дитиною, порядок влаштування дітей до патронатної сім’ї. За договором про патронат над дитиною орган опіки та піклування влаштовує дитину, яка перебуває у складних життєвих обставинах, в сім’ю патронатного вихователя терміном до шести місяців. У Сумах бути патронатною виявила бажання одна сім’я.

Також в області впроваджуватимуть механізм наставництва для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Наставник індивідуально протягом тривалого часу може допомагати і підтримувати вихованця інтернатного закладу, розвивати у нього навички самостійного життя, ділитися своїм досвідом, надавати допомогу в соціалізації.

«Оскільки на території нашого міста є інтернатний заклад, Суми активно працюватиме в цьому напрямку. Будь-який громадянин, який пройде відповідне навчання, може стати наставником дитини, яка перебуває в інтернатному закладі. Це не означає, що він має допомагати матеріально, можна приділяти увагу, надавати профорієнтаційну допомогу, прищеплювати навички самостійного життя», – зазначила Валерія Подопригора.

Вона закликала сумчан у такий спосіб допомагати діям, які позбавлені батьківського піклування.