003.jpg

У Сумах склали програму відзначення Дня пам'яті та примирення і 72-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Про заходи, що відбудуться з цієї нагоди на початку травня у місті, розповіли на брифінгу 25 квітня в. о. заступника міського голови, керуючого справами виконавчого комітету Степан ПАК і заступник начальника відділу культури та туризму Людмила ПЄХОВА.

Роль України та українців у перемозі над нацизмом окремі політики нині незаслужено применшують, зазначив Степан Пак, тож, вкрай необхідним є нагадати про той внесок, який зробила наша держава, і ті людські жертви, яких вона понесла у Другій світовій війні.

«Ми повинні нагадати про ті буремні роки, про те, що Україна є, вона відіграє величезну роль у нинішньому геополітичному житті Європи та світу. Про те, що ми маємо військові традиції і в разі потреби готові дати відсіч ворогу», – наголосив посадовець.

8 травня, коли сумчани разом із усією Україною відзначатимуть День пам’яті та примирення, опівдні в обласній філармонії відбудеться концертна програма «Згадаймо все. Пам’ятаємо всіх», а ввечері біля пам’ятного знаку жертвам нацистських концтаборів, що розташований біля школи № 8, – акція «Перша хвилина миру».

Наступний день, 9 травня, розпочнеться покладанням квітів до могили загиблих польських воїнів, могил загиблих в зоні АТО та братської могили «Мати-Батьківщина». Потому на містян чекають біля Меморіалу Слави на мітинг-реквієм «І подвигам не буде забуття». Опісля міський голова Олександр ЛИСЕНКО зустрінеться з ветеранським активом.

Решта сумчан зможуть відвідати виставку військової техніки та взяти участь у молодіжній спортивній програмі, що відбудуться на Театральній площі.

Також цього дня жителів і гостей міста запрошують до обласної філармонії на концерт «Пам’ятаймо минуле заради майбутнього», до Театру для дітей та юнацтва – на літературно-музичну композицію «Листи, обпалені війною», до Альтанки – на концертну програму «Незабутні мелодії».

Завершиться день святковим концертом «В серцях і піснях – пам’ять про війну».

Окрім цього, з 3 по 10 травня заходи відповідного спрямування відбуватимуться у закладах міської централізованої бібліотечної системи, а 5 травня – у школах обласного центру.

Програма заходів