0012.jpg

25 квітня у сумській школі № 7 відбувся захід, присвячений 31-й річниці аварії на ЧАЕС.

В актовій залі школи зібралися школярі та вчителі, аби згадати про тих, хто віддали свої життя у нерівній боротьбі з радіацією. Учні підготували концертну програму, під час якої лунали спомини та факти про трагічні події далекого 1986 року, про людей, які боролися з наслідками аварії на Чорнобильській АЕС.

На захід завітав і в. о. заступника міського голови, керуючого справами виконавчого комітету Степан ПАК. Своє звернення посадовець адресував передусім вихованцям цього навчального закладу: «Сьогодні важко уявити, що трапилося б, якби радіація Чорнобильської АЕС залишилися не приборканою. Лише збагніть на те, скільки життів вона забрала і скільки ще покалічила. Тому ніколи не забувайте про тих, хто вберіг вас від цього жахіття».

Степан Пак наголосив, що прийдешнє покоління завжди повинно бути добре обізнане в історії, адже від цього залежить, чи повторяться її трагічні моменти. Чорнобильська катастрофа є одним із таких.

Із заступником міського голови погодився й інший гість заходу, ліквідатор Чорнобильської АЕС Олександр СИМОНЕНКО. Він розповів дітям про те, як потрапив до «пекельної» зони, як виконував свою роботу та про те, як це бути ліквідатором Чорнобильської АЕС.

«За фахом я військовий пожежник. Скажу відверто, потрапивши туди, я не розумів всієї небезпеки – просто робив свою роботу у незвичайних умовах. Проте з часом, коли почали хворіти мої друзі-ліквідатори, а разом з ним і я, прийшло усвідомлення цієї трагедії. Зараз, дивлячись на ваші обличчя, розумію, що весь цей жах, пережитий сотнями таких як я, є недаремним», - сказав Олександр Симоненко.

Хвилиною мовчання всі присутні вшанували пам'ять про ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які загинули для того, аби жили інші.