Надрукувати
Перегляди: 1324

36 строковиків весняного призову вирушили з Сум до місця проходження служби.

Про перебіг призовної кампанії йшлось на брифінгу 25 квітня за участі в. о. заступника міського голови, керуючого справами виконавчого комітету Степана ПАКА та в.о. військового комісара Сумського міського об’єднаного військового комісаріату Вадима ЄВТУШЕНКА.

Військовик нагадав, що план весняного призову для Сум становить 75 чоловік. 35 вже вирушили до лав Збройних Сил України, ще двоє відправляться до війська у середу, 26 квітня.

Вадим Євтушенко вкотре наголосив на тому, що строковики в жодному разі не залучаються до проведення АТО, а проходять службу у військових частинах.

В.о. військового комісара Сумського міського об’єднаного військового комісаріату повідомив, що за строковиком зберігається робоче місце та середній заробіток, а також він отримує грошову допомогу від держави.

Натомість за ухилення від військового обов’язку передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Окрім того, у призовників можуть бути проблеми при працевлаштуванні, адже приймання на роботу (навчання) призовників і військовозобов'язаних здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) військових комісаріатах, та перетині кордону. Наразі у розшуку перебувають 1415 уклоністів. Донедавна таких було ще більше, втім, 300 осіб навесні з’явились до військкомату та подали документи, що дають право не служити.

Степан Пак зазначив, що строкова військова служба – обов’язок усіх чоловіків. І краще відслужити раніше, адже згодом у призовника вже може бути родина, і залишати її буде важче.

Разом із тим посадовець зауважив, що отримання повістки – це не 100 % призов на службу, адже призовнику ще треба пройти медичну комісію. Він нагадав, що юнаки, котрі мають вищу освіту, служать 12 місяців, без неї –18 місяців. Степан Пак навів приклади з життя, коли його знайомі говорили про те, що армія змінювала їхніх синів на краще.