004.jpg

У Сумах триває боротьба зі стихійною торгівлею.

Про те, до яких методів і засобів вдаватимуться, небезпеку такої торгівлі для сумчан і для втрати бюджету, говорили на брифінгу 28 квітня заступник міського голови Ольга ВОЛОШИНА, начальник управління «Інспекція з благоустрою міста Суми» Руслан ГОЛОПЬОРОВ, заступник командира взводу № 2 батальйону Управління поліції охорони в Сумській області Сергій КІСІЛЬОВ, в. о. начальника відділу адміністрування майнових податків з фізичних осіб і єдиного внеску ГУ ДФС у Сумській області Наталія САЛИГА.

Стихійна торгівля, зазначила Ольга Волошина, має зникнути з вулиць міста. Окрім того, що вона несе небезпеку для здоров’я містян, ще й бюджет не отримує від цього «бізнесу» жодної копійки.

На останньому засіданні виконавчого комітету міський голова Олександр ЛИСЕНКО доручив керівництву Центрального ринку та інших торжищ, що працюють у Сумах, створити додаткові місця для того, щоб усі охочі могли робити це у законний спосіб.

«Тим, хто бажають торгувати, ринки готові надати місця, за які треба буде сплатити від 2 до 10 гривень. До тих, хто продовжуватимуть робити це у невстановлених місцях, застосуватимуться штрафні санкції та конфіскація товару», – зазначила Ольга Волошина.

Заступник міського голови закликала сумчан не наражати себе та рідних на небезпеку та не купувати товари на стихійних ринках. Повністю побороти це негативне явище, зазначила вона, вдасться лише тоді, коли зникне попит на таку продукцію.

За словами Руслана Голопьорова, працівники управління «Інспекція з благоустрою міста Суми» разом із поліцією охорони постійно проводять рейди з виявлення та припинення стихійної торгівлі. Особливо пильнують центральну частину міста, де це негативне явище найбільш поширене. Окрім середмістя стихійні торговці облюбували територію біля ринку в Курському мікрорайоні, буд. № 12 по вул. Харківській, ТЦ «Берізка», кінцевої зупинки по вул. Героїв Крут. З початку року спеціалістами управління спільно з правоохоронцями складено на порушників 259 адміністративних протоколів. Надалі, окрім грошового стягнення ще й вилучатимуть товар.

У 2015 році, повідомив Сергій Кісільов, до таких заходів вдавались дев’ять разів. По п’яти випадках товар було передано до виконавчої служби для подальшої реалізації. Торік товар вилучали п’ять разів. Щодо трьох випадків судом винесено постанову про конфіскацію предмету торгівлі та накладання штрафу, в одному випадку товар повернуто власнику, ще по одному триває розгляд.

Якщо раніше конфісковували винятково товар непродовольчої групи, зауважив Руслан Голопьоров, то нині можуть забирати й харчі, адже вдалося знайти площі, де є умови для їх зберігання після вилучення.

Аби не доводити до крайнощів, в. о. начальника відділу адміністрування майнових податків з фізичних осіб і єдиного внеску ГУ ДФС у Сумській області Наталія Салига закликала сумчан, котрі хочуть робити бізнес на торгівлі, займатись цим у законний спосіб. Для зменшення податкового навантаження на малий бізнес, 25 січня поточного року депутати міської ради ухвалили рішення, яким знизили ставки єдиного податку для платників ІІ групи оподаткування вдвічі. Наталія Салига зазначила, що податки, які сплачуватимуть підприємці, не порівняти з фінансовим покаранням, що передбачене за провадження господарської діяльності без державної реєстрації. Останнє тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів (тобто від 17 тис. грн. до 34 тис. грн.).