Надрукувати
Перегляди: 1728

У Сумах впроваджують європейські підходи в управлінських процесах, реалізують неінвестиційні проекти із зовнішнього партнерства, а також налагоджують міжкультурні, освітні, спортивні та молодіжні обміни.

Про європейський поступ міста, а також заходи, що відбудуться в Сумах у рамках Днів Європи, на брифінгу 17 травня розповіли в. о. заступника міського голови, керуючого справами виконавчого комітету Степан ПАК і директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН.

«У Сумах зроблено багато у європейському поступі, – зазначила посадовиця. – Про нас знають, і ми робимо все можливе, щоб Європа знала місто Суми з усіх боків».

Антоніна Кохан нагадала, що торік у березні Суми першими з українських міст приєдналась до Національної Мережі Інтеркультурних Міст України, заснованої Радою Європи. Це дасть можливість використовувати досвід міжкультурних зв’язків для соціально-економічного розвитку міста та навчити ефективно реалізовувати інтеркультурне різноманіття.

Також в обласному центрі впроваджують проект «Український самоврядно-громадський стандарт», що спрятиме залученню громади до процесу розробки та прийняття рішень, і налагоджують партнерство з країнами світу.

За сприяння Фундації українсько-польської співпраці ПАУСІ (Республіка Польща) Суми розпочали впровадження партиципаторного бюджету, у рамках проекту «Громадський бюджет». А ще сумчани отримали можливість звертатися до влади з електронними петиціями завдяки Єдиній системі місцевих петицій, створеної в рамках програми «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP), що фінансується Швейцарією та виконується Фондом Східна Європа, Фондом InnovaBridge.

Протягом 2016 року у Сумах з офіційним візитом перебували 23 іноземні делегації та представники дипломатичних представництв Німеччини, Польщі, Бельгії, Індії, Бразилії, Франції, Казахстану, Ізраїлю, Великобританії, Швейцарії, Словаччини. Так посадовці мерії Любліна, Генеральний Консул Республіки Польща в Харкові Януш ЯБЛОНСЬКИЙ та сенатор Гжегож ПЕЧКИС відвідали Українсько-польський інвестиційний форум та офіційно відкрили вулиці, які отримали нові назви у рамках декомунізації – вул. Іоанна Павла ІІ та вул. Люблінська. А заступник директора Програми розвитку ООН Блерта ЧЕЛА під час відвідин Сум передала Олександру Лисенко Сертифікат на отримання енергоефективних ламп вуличного освітлення, взяла участь у роботі сесії міської ради та відвідала КП «Міськсвітло».

У свою чергу вісім делегацій міста побували з офіційним візитом за кордоном (Польща, Норвегія, Німеччина, Іспанія, Болгарія). Зокрема, Представники Сум взяли участь у V Конгресі Східних Ініціатив, який щорічно проходить в м. Люблін (Республіка Польща), де презентували свій досвід у трьох панелях – щодо комунікації з громадськістю, співпраці із засобами масової інформації та розвитку громадського транспорту. Також офіційна делегація міста побувала з візитом і у м. Враца в рамках відзначення Дня міста та «Днів Ботєва 2016».

У рамках міжнародних обмінів вихованці ФЦ «Барса» взяли участь у «Міні-Євро 2016» (м. Гожув Вєлькопольський), виборовши 2 місце із 24 представлених команд.

Секретар міської ради Андрій БАРАНОВ взяв участь у ІТ форумі, що відбувся в м. Барселона (Іспанія).Завдяки співпраці з ТОВ «Крісмар» (Республіка Польща) на базі Сумського ВПУ № 11 щодо впровадження енергозберігаючих технологій та відкриття Центру з навчання сучасним методам зварювання. У ВПУ №11 та № 2 успішно працюють і курси польської мови та культури.

Дитяча художня школа ім. Лисенка щороку долучається до Міжнародного семінару-пленеру та творчого обміну на базі Школи образотворчих мистецтв iм. Норвіда (м. Люблін).

Творчі колективи Сум – постійні учасники Міжнародного фольклорного фестивалю «Врачанська весна», незмінно закохуючи у себе врачан, а сумська молодь –активний учасник Міжнародного літнього табору міст-побратимів, що у Франкфурт-на-Одері (Німеччина) та інших обмінів.

Загалом минулий рік став знаковим для Сум, адже місто отримало вже другу нагороду Ради Європи – «Прапор Честі»! Такою високою відзнакою місто над Пслом удостоєно з огляду на те, що невпинно розширює для себе європейські горизонти, впроваджує та популяризує європейські цінності, активно співпрацює з партнерами з країн Європейського Союзу.

Вже традиційно у травні в Сумах відзначатимуть Дні Європи. Програма, повідомив Степан Пак, розрахована на два дні – 20 і 21 травня. Найближчим часом інформацію про всі заходи сумчани зможуть побачити на рекламних носіях. Як зауважила Антоніна Кохан, кожне наступне святкування Днів Європи в Сумах відрізняється від попереднього. Незмінно одне – на містян чекає безліч цікавих і пізнавальних заходів.

Програма заходів