004.jpg

У Сумах відбулися урочистості з нагоди 156-ої річниці перепоховання Тараса Шевченка.

Біля пам’ятника Великому Кобзареві зібралися представники влади та громадськості.

В. о. заступника міського голови, керуючого справами виконавчого комітету Степан ПАК, звертаючись до загалу, нагадав, як попри спротив, українська інтелігенція, яка визначала життя тогочасної Російської імперії, змогла добитись перепоховання Тараса Шевченка на Україні. Нелегким був останній шлях Кобзаря на Батьківщину, студенти Київського університету несли труну Шевченка на руках. Згадав посадовець і про те, як у 60-80-х роках минулого століття, коли Кобзаря повсякчас цитували, а його творчість вивчали у школі, за згадку про 22 травня можна було втратити роботу чи студентський квиток. І лише наприкінці 90-х років ця важлива для кожного українця дата посіла чільне місце у календарі.

«Ми маємо пам’ятати все це, бо лише так можемо оцінювати сьогодення», – зазначив Степан Пак.

Він висловив переконання, що Тарас Шевченко – пророк і геній, й слово Великого Кобзаря – живе і вічне.

«Зі словами Шевченка українці боролись завжди. Боремось і зараз. Зі словами Шевченка гинуть наші дівчата і хлопці. Дай Бог, щоб пам’ять людства, пам’ять українця ніколи не втрачалась. Дай Бог, щоб шевченкові пророчі слова найшвидше збулись для нашого народу і України. Вічна пам’ять і царство небесне Тарасові Шевченку. І дай Боже, аби наша Україна швидше ставала такою, як Він хотів її бачити», – сказав посадовець.

Присутні на мітингу учні школи № 25 заспівали патріотичних пісень і процитували поезію Великого Кобзаря, а живі квіти встелили граніт постаменту пам’ятника Тарасу...

">