002.jpg

З 8 по 10 червня у Сумах втретє відбуватиметься загальноміський захід «Дні сталої енергії у місті Суми».

Про те, що чекає на сумчан і гостей міста у ці три дні, розповіли на брифінгу 6 червня начальник відділу екології, енергозбереження та розрахунків за енергоносії Світлана МАРТИНЕНКО та в. о. директора міського центру дозвілля молоді Діана ДУБИНСЬКА.

Як повідомила Світлана Мартиненко, такий захід у Сумах організовують із 2015 року. Вперше Дні сталої енергії провели у вересні, а вже друге – у червні. У такий спосіб, зазначила посадовиця, прагнуть привернути увагу громадськості до питань енергозбереження, енергоефективності, охорони  навколишнього природного середовища, популяризації знань із енергоощадливості.

«Дні сталої енергії – це перш за все загальноміські свята, що спрямовані на якомога ширше інформування населення про переваги енергозбереження, – наголосила начальник відділу екології, енергозбереження та розрахунків за енергоносії. – Цього року ми проводимо своє свято дещо раніше ніж Тиждень енергозбереження, який відзначатиметься в усій Європі з 18 по 25 червня. Разом із тим весь червень для міст Європи та України є місяцем енергозбереження».

Розпочнуться Дні сталої енергії в Сумах 8 червня о 10:00 в Агенції промоції «Суми», де відбудеться спочатку офіційне відкриття заходу, а потім – конференція «Енергоефективність: від практики – до спільних дій». Вона присвячена питанням управління багатоквартирними будинками та створення ОСББ, впровадженню енергоефективних заходів в житлових будинках, будівлях навчальних та лікарняних закладів міста, популяризації ідей сталого розвитку. У роботі конференції візьмуть участь керівництво міста, представники проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», проекту «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях», GIZ, Асоціації «Енергоефективні міста України», вищих навчальних закладів, бюджетних установ міста, представники ОСББ та інші. Під час заходу буде презентовано перші заходи з впровадження енергоефективності у закладах освіти міста, впроваджені у ДНЗ № 2 «Ясочка» та НВК № 42.

У цей же час біля Агенції промоції «Суми» учні шкіл № 5 і № 7 ім. Максима Савченка представлять проекти «Минуле та майбутнє «Школи енергії», «Енергозбереження – інвестиції в майбутнє».

Того ж дня о 10:00 на майдані Незалежності розпочнеться велопробіг «Зупини зміну клімату», що вже став традиційним для цього заходу, та візьме старт новинка цього року – конкурс малюнків на асфальті «Як я бережу енергію».

Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді запрошує сумчан і гостей міста долучитись до флешмобів «Енергозбереження – крок до майбутнього». Перший відбудеться 8 червня з 10:00 до 12:00 на вул. Харківській і вул. Соборній. Другий – наступного дня там же з 9:00 до 12:00.

Бібліотеки міста 8 та 9 червня проводитимуть тематичні виставки, відеомандрівки, веб-інформіни, вікторини, показ документальних фільмів на енергозберігаючу тематику.

У міській галереї з 8 по 10 червня відбуватимуться: виставка творчих робіт «Природа в об’єктиві», демонстрація промороликів на тему енергоощадливості та збереження клімату. Також у ці дні комунальна установа прийматиме відпрацьовані батарейки для утилізації. До НВП «Екостандарт» (вул. Набережна р. Стрілка, 46) сумчани можуть приносити відпрацьовані люмінесцентні, енергозберігаючі лампи.

З 8 по 10 червня (з 10:00 до 14:00) у тролейбусах № 5, № 7, № 10А, № 15 у рамках акції «Енергозбереження на колесах» містянам надаватимуть консультації із економії енергоресурсів у побуті, лунатимуть розповіді про переваги та недоліки енергозберігаючих та світлодіодних ламп, звучатимуть віршовані рядки про енергозбереження.

9 червня (з 9:00 до 17:00) Ресурсний центр підтримки ОСББ «Сумщина» (вул. Горького, 21, каб. 313) чекає на ініціативних містян для консультацій щодо створення та ефективної діяльності ОСББ.

Для студентів та учнівської молоді 9 червня (з 10:00 до 15:00) планують провести демонстрацію практичних заходів з енергозбереження, екскурсії до Центру енергоефективності СумДУ.

З опівдня 10 червня у міському парку ім. Кожедуба відбуватиметься фестиваль Sumy Energy Fest.

«Це буде свято в якому активне та цікаве дозвілля поєднається з певними інформаційними блоками», – повідомила Діана Дубинська.

Під час заходу працюватимуть інформаційні кіоски, наукові лабораторії проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні»; відбуватимуться майстер-класи для дітей та дорослих, велоквест «Енергія руху», інтерактивні ігри, презентації енергозберігаючих проектів Євроклубів, демонстрації практичних заходів з енергозбереження, працюватимуть хенд-мейд гуртки, гратимуть музичні колективи, працюватимуть торговельні майданчики. О 17:00 розпочнеться святковий концерт за участі чотирьох сумських рок-гуртів.

Програма