003.jpg

В аптеках Сум станом на 15 червняза програмою «Доступні ліки»  отоварено 16320 рецептів.

Ліків надано на загальну суму 485,3 тис. грн.

Договори на відшкодування вартості лікарських засобів із відділом охорони здоров’я уклали 11 аптечних компаній міста, Їх можна знайти за відповідними наліпками.

Аби отримати ліки за програмою «Доступні ліки», необхідно звернутись до поліклініки, де лікар випише рецепт на лікарський засіб, вказуючи непатентовану назву діючої речовини ліків. В аптеці, що бере участь у програмі «Доступні ліки» і має відповідну наліпку, пацієнту запропонують декілька торгових марок, які містять відповідну діючу речовину.
Якщо лікарський засіб, який вибере пацієнт, бере участь у програмі «Доступні ліки», його нададуть безкоштовно або з незначною доплатою. Якщо він не підпадає під програму, вартість таких ліків держава не відшкодує.

У відділі охорони здоров’я звертають увагу на те, що без рецепта ліки за програмою «Доступні ліки» отримати неможливо.

У разі, коли безкоштовні ліки в аптеці закінчились, пацієнт може зачекати, поки вони надійдуть до аптеки, звернутись до іншого аптечного закладу або обрати іншу торгову марку та доплатити різницю.

Ціни на ліки, які беруть участь у програмі «Доступні ліки», у всіх аптеках, що уклали договори, однакові.

Нагадаємо, програма «Доступні ліки» надає можливість кожному українцю отримати безкоштовно або з незначною доплатою ліки за трьома категоріями: серцево-судинні захворювання, бронхіальна астма, діабет 2-го типу. Перелік лікарських засобів, що беруть участь у програмі «Доступні ліки», можна знайти у Реєстрі лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, на сайті Міністерства охорони здоров’я, а також на сайтах Сумської міської ради та відділу охорони здоров’я.