004.jpg

Департамент соціального захисту населення інформує про те, як сумчани можуть отримати зекономлені субсидії готівкою.

Монетизації підлягають лише витрати на газ і електроенергію, що споживаються для опалення приміщень.

Для отримання зекономленої суми субсидії уповноваженому представнику сім’ї, якому було призначено субсидію, необхідно до 1 вересня подати до громадських приймалень департаменту соціального захисту населення (вул. Харківська, буд. 35, каб. 135; вул. Інтернаціоналістів, буд. 21; вул. Охтирська, буд. 11; вул. Романа Атаманюка, буд. 49/а; ТОВ «Міський єдиний інформаційно-розрахунковий центр» вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 7; «Центр надання адміністративних послуг» вул. Горького, буд. 21, каб. № 104) заяву, на підставі якої здійснюватиметься відповідна виплата невикористаної субсидії.

Відкриття рахунку в банку, як і вибір самої уповноваженої банківської установи, через яку проводяться виплати соціальних допомог та пенсій, здійснюється субсидіантом самостійно. Виплати також можуть бути проведені через відділення «Укрпошти».

На момент подачі заяви рахунок в банку повинен бути уже відкритим.

Інформацію про наявність економії кожен отримувач субсидії може отримати за своїм платіжним документом, звернувшись до постачальника газу або електроенергії, уточнивши у працівників департаменту.

Розмір компенсації не перевищуватиме вартість 100 кубометрів газу або 150 кВт світла (навіть якщо заощаджено значно більше).

Нагадаємо, що постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 року № 300 передбачено, що після закінчення опалювального сезону невикористана сума субсидії для відшкодування витрат на оплату послуги з централізованого опалення (теплопостачання); постачання холодної та гарячої води і водовідведення; послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення повертається підприємством-виробником/виконавцем такої послуги до бюджету в повному обсязі .

Сім’я, якій субсидія нарахована «заднім числом» (наприклад, у квітні з січня), і яка весь цей час (у січні, лютому, березні) сумлінно сплачувала рахунки за комунальні послуги без урахування субсидії, через що у неї на рахунках з’явилась переплата за рахунок власних платежів, має право скористатись нею коли завгодно. Переплата не повертається до бюджету, а залишається на рахунках отримувачів.