Надрукувати
Перегляди: 1451

Відділ охорони здоров’я інформує про те, що батьки, які хочуть зробити своїй дитині щеплення від кору, можуть звертатися до міської клінічної дитячої лікарні Святої Зінаїди.

Тут вакцина є в достатній кількості.

А з огляду на стрімке поширення цієї хвороби, медики радять не зволікати зі щепленням та убезпечити своїх дітей.
Так, днями в Одеській області померла від кору 4-річна дитина.

За оперативними даними Міністерства охорони здоров’я України, захворювання на кір у 2017 році зареєстровані у 15 регіонах. Більшість із них – діти. Найбільше випадків кору в Івано-Франківській області (392) та Одеській (267).

У Тернопільській області зареєстрували 19 випадків, Дніпропетровській – 11, Вінницькій – 9, Чернівецькій – 8, Львівській – 7, Закарпатській області та Києві – по 4, Хмельницькій – 3, Кіровоградській – 2. Поодинокі випадки зареєстровані у Донецькій, Житомирській та Черкаській областях.

Збільшення випадків захворювання на кір пов’язане з низьким охопленням щепленнями дітей та дорослих. У 2016 році лише 45% дітей в Україні зробили щеплення від кору. Повторну дозу вакцини отримали лише 30% дітей.

Сумчанам нагадують, що кір - це надзвичайно заразне гостре вірусне захворювання. В основному на кір хворіють не щеплені діти, що відвідують дитячі заклади.
Джерелом інфекції є хвора кором людина з моменту появи перших ознак хвороби до п'ятого дня від початку висипань. Захворювання дуже швидко поширюється – вірус кору передається при кашлі, чханні чи тісному контакті з хворим. У випадку зараження після контакту із хворим до появи перших симптомів проходить від 7 до 17 днів.

Заразитися на кір може будь-яка людина, що не має імунітету. Симптомами кору є висока температура, нежить, кашель, висип, іноді блювання і пронос. Часто ускладнюється пневмонією та може викликати ураження головного мозку.

Специфічного лікування кору не існує, проте хворобі можна запобігти – вакцинацією.

Вакцинація – найефективніший спосіб захисту від інфекційних захворювань. Загартовування та повноцінне харчування важливі для здоров’я дитини, але вони не захищають від інфекційних хвороб. Альтернатив вакцинації немає. Імунопрофілактика проти кору проводиться в 1 рік, ревакцинація у 6 років.

Наразі в Україні використовується комбінована вакцина для профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи виробництва GSK, яку закуповує ЮНІСЕФ за бюджетні кошти.