Надрукувати
Перегляди: 3954

У вівторок, 27 червня, відбулось чергове засідання Ради з питань соціального захисту бездомних осіб та осіб, звільнених з місць позбавлення волі, на якому підбили підсумки роботи Центру реінтеграції бездомних осіб торік та у першому півріччі поточного року.

Члени Ради – представники органів виконавчої влади та громадських організацій міста, – обговорювали проблемні питання адаптації та соціальної інтеграції бездомних осіб та осіб, звільнених з місць позбавлення волі, окрему увагу приділили стану надання медичних послуг бездомним особам лікувальними закладами міста.

З початку 2017 року за послугами до Центру звернулись 1123 особи (з них 216 осіб звернулись уперше), в тому числі шість осіб, звільнених із місць позбавлення волі.

Дедалі більше клієнтів звертаються за довідками про склад сім’ї або про реєстрацію місця проживання для оформлення різних видів соціальних допомог та одержання або відновлення паспортних документів. Значно покращилась цього року дисципліна відвідування клієнтами Центру (не рідше, ніж раз на півроку) для оновлення даних про зміни у житті та соціальному статусі. Тому, кількість відвідувачів на сьогоднішній день перевищила показник за весь 2016 рік на 156 осіб.

Громадяни, котрі потрапили у скрутні життєві обставини і не мають приміщення, яке можуть використати для проживання та в якому можуть бути зареєстровані, і звертаються до Центру за послугами притулку, проходять первинний медичний огляд, санітарну обробку, дезінфекцію, отримують безкоштовно вечерю (хліб, чай), забезпечуються ліжко-місцем, ковдрою, рушником, кухлем, милом, направляються для ночівлі у відповідні кімнати. У зимовий період відділення нічного перебування (розраховане на 60 ліжко-місць) було повністю заповнене. З початку року обстежено 358 осіб, у 131 відвідувача були виявлені захворювання, в зв’язку з чим 108 бездомних осіб направлено на амбулаторне лікування та 23 особи на стаціонарне лікування.

За результатами проведених у Центрі медичних обстежень випадків захворювань на туберкульоз та ВІЛ-інфекцію не виявлено.

У разі особистого звернення клієнтів, медичним персоналом установи видаються направлення до лікувальних закладів.

У рамках послуги соціальної інтеграції клієнтам Центру надано допомогу у відновленні документів, реєстрації місця проживання (212 осіб одержали реєстрацію місця проживання, відновлено 74 документи, з них 51 паспорт, 13 ідентифікаційних кодів, одна посвідка особи без громадянства, свідоцтво про народження, свідоцтво смерть та свідоцтво про розірвання шлюбу.

Здійснюються заходи щодо виявлення бездомних осіб, зокрема шляхом соціального патрулювання та завдяки співпраці з управліннями МНС та службою Національної поліції. У поточному році вже проведено 25 рейдів соціального патруля. Виявлено сім бездомних осіб, із якими проведено бесіду стосовно запобігання бездомності та запропоновано скористатися послугами закладу. При цьому три особи звернулись до Центру.

Для покращання якості надання послуг Центр реінтеграції бездомних осіб постійно підтримує соціальне партнерство з державними органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування закладами охорони здоров’я щодо питань додаткового захисту, благодійної допомоги, соціальної адаптації та реінтеграції у суспільство бездомних осіб і окремих категорій соціально незахищених верств населення: біженців; осіб-іноземців, що звернулись в Україну за захистом; осіб, що належать до ромської меншини; внутрішньо переміщених осіб; осіб, звільнених з місць позбавлення волі (для даної категорії надано преференцію при оформленні у 5% загальної кількості мешканців закладу); дітей-сиріт, що закінчили навчальні заклади міста; учасників бойових дій із числа учасників АТО.