Надрукувати
Перегляди: 1769

Відділ охорони здоров’я попереджає про небезпеку розповсюдження кору.

Наразі захворюваність на кір реєструється у 17 областях. У цьому списку і Сумщина. У Білопільському районі вже зафіксовано п’ять випадків цієї хвороби. Занедужала одна дитина і четверо дорослих.

За даними МОЗ України захворюваність на кір стрімко зростає. За перше півріччя 2017 року по Україні зареєстровано 1043 випадків кору, серед них 783 випадки серед дітей, чотири – серед вагітних, два  – в оздоровчих закладах. Дві невакциновані дитини померли.

Відділ охорони здоров’я Сумської міської ради ще раз наголошує, що для запобігання захворюваності на кір необхідно вакцинувати дітей. Імунопрофілактика проти кору проводиться в один рік, ревакцинація – у шість років.

Усі лікувальні заклади міста забезпечені вакциною. Для проведення імунопрофілактики проти кору батькам необхідно звернутись до свого сімейного лікаря чи педіатра.

Для щеплення в Україні використовується комбінована вакцина для профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи виробництва GSK, яку закуповує ЮНІСЕФ за бюджетні кошти.

Нагадаємо, кір – це надзвичайно заразне гостре вірусне захворювання. В основному кором хворіють нещеплені діти, що відвідують дитячі організовані заклади.

Джерелом інфекції є хвора кором людина з моменту появи перших ознак хвороби до п'ятого дня від початку висипань. У випадку зараження, після контакту із хворим до появи перших симптомів проходить від семи до 17 днів.

Заразитись на кір може будь-яка людина, що не має імунітету. Симптомами кору є висока температура, нежить, кашель, висип, іноді блювання і пронос. Часто ускладнюється пневмонією та може викликати ураження головного мозку.

Специфічного лікування кору не існує. Хворобі можна запобігти лише вакцинацією.