Надрукувати
Перегляди: 2570

12 липня під час робочого візиту до Сум Президент України Петро ПОРОШЕНКО взяв участь у молебні за Україну у Свято-Воскресенському кафедральному соборі та відкрив пам’ятний знак «Козацький хрест борцям за волю України» біля храму.

Звертаючись до сумчан та гостей міста, Президент привітав їх із Днем апостолів Петра і Павла. Потому Петро Порошенко зазначив, що Воскресенська церква – це унікальний взірець козацького бароко, зведена на кошти перших сумських полковників Герасима та Андрія Кондратьєвих.

«Вона була для наших пращурів справжньою духовною святинею. Українських козаків поважав увесь світ, – сказав Петро Порошенко. – А тому пам’ятний знак «Козацький хрест борцям за волю України» – це перший на Сумщині пам’ятник, що втілює собою вшанування пам’яті усіх борців за волю України протягом всієї історії. Він є символом непереривного зв’язку різних поколінь захисників України».

Тим самим Петро Порошенко згадав і про сьогоднішніх героїв – учасників АТО, які дають відсіч ворогові біля Східних кордонів нашої країни.

«Ми – нація, яка ніколи не здавалася та завжди боролася за волю і незалежність. Доводять це наші хлопці і сьогодні. Серед них є і ваші земляки. Я мав честь поспілкуватися батьками загиблого в зоні АТО Андрія РЕУТИ, його братом Анатолієм. Це гордість, цвіт нашої нації, які слугують прикладом того, як треба любити рідну землю», – сказав Президент.

Подякувавши усім захисникам, Глава Держави також висловив вдячність священству, підкресливши, що віра в Бога та духовність завжди допомагали нам вистояти і перемогти.

У свою чергу міський голова Олександр ЛИСЕНКО відзначив також роботу всіх, хто сприяли тому, щоб у середмісті Сум постав пам’ятний знак «Козацький хрест борцям за волю України».

«Дякую всім, хто допоміг нам реалізувати цю ініціативу», – зазначив він.

Нагадаємо, пам’ятний знак «Козацький хрест борцям за волю України» створений на вшанування пам'яті захисників України. Козацький хрест – символ Українського козацтва. Такий хрест зображувався на печатках Війська Запорізького, Війська Запорізького Низового та інших прапорах і гербах козацьких полків. Нині є емблемою Збройних Сил України, Державної прикордонної служби, Служби безпеки України. На зворотному боці пам’ятного знаку міститься графічне зображення символу Господа Саваофа і Його небесного воїнства у вигляді трикутника у сяйві променів. Цей символ є копією зображення на окладі Євангелії, подарованого кошовим отаманом Запорізької Січі Петром Калнишевським Пустовійтівській церкві.