Надрукувати
Перегляди: 1803

Відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення з посиланням на обласний центр з гідрометеорології повідомляє про те, що у четвер, 13 липня, в Сумах та області очікуються дощі та грози.

Впродовж дня буде хмарно з проясненнями. Йтиме дощ, місцями сильний, гроза.

Вітер південний 7-12 м/с.

Температура повітря складе по місту 23-25 С0.

За таких метеорологічних умов надзвичайники радять сумчанам бути обережними і дотримуватись певних правил.

Перебуваючи вдома, слід зачинити усі вікна та двері, в приміщенні не повинно бути протягу. Також краще триматись на відстані від електроприладів, антен, труб, узагалі будь-якого металевого начиння, бо воно притягує розряд; не користуватись водогоном, не митись у ваннах.

На вулиці не можна ховатись під високі дерева, особливо поодинокі. Найбільш небезпечними з них є дуб, тополя, ялина та сосна. Дуже рідко блискавка влучає у вербу і клен, а найменш вірогідна її атака на кущі. Не слід лягати на землю, бо тим самим збільшується площа враження розрядом, краще сісти, злегка нахиливши голову, щоб вона не була вище предметів, які знаходяться поряд. Не можна ховатись у в невеликих спорудах, хатинах, будинках, наметах, тим більше серед острівців дерев, бігати, скупчуватись по декілька чоловік в укритті, краще ховатись поодинці.

Необхідно позбутись усіх металевих предметів, які є на тілі чи поруч. Не можна телефонувати по стаціонарному телефону, а також треба обов’язково відключити мобільний телефон.

У жодному разі не можна користуватись під час грози парасолькою, адже там є металеві прути, які притягують розряди.

Якщо гроза захопила під час прогулянки на велосипеді чи мотоциклі, слід терміново зупинитись.

Під час грози не можна купатись. Якщо ж гроза застала під час купання, то слід добиратись до берега повільно, спокійно, не вимахуючи руками.