Надрукувати
Перегляди: 1671

У Сумах міська влада та громадська організація «Професійна ліга соціальних працівників Сумщини» провели «круглий стіл» для внутрішньо переміщених осіб з питань психолого-педагогічної та інших видів підтримки даної категорії осіб.

На зустріч запросили дорослих переселенців разом із дітьми. Допоки перші вели розмови на серйозні теми, другі займались із психологом та робили поробки з солоного тіста.

«Сьогодні ми вас зібрали, аби поговорити про ті питання та проблеми, що вас турбують, про ваші права та обов’язки. Але хочемо, аби наша з вами розмова відбувалась у формі діалогу. Говоріть про те, що вас турбує, діліться досвідом вирішення тих чи інших питань». – зауважила заступник міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ.

Директор центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Марія ВЕРТЕЛЬ розповіла про допомогу, яку надають ВПО фахівці їхньої установи та інших структурних підрозділів міської ради. Серед найпроблемніших для даної категорії осіб питань вона визначила відсутність житла та роботи. Втім, наголосила, що й тут вишукують шляхи, як саме можна допомогти. Зокрема, є можливість тимчасово прилаштувати переселенців до Центру матері та дитини чи обласного центру соціально-психологічної допомоги. Також, повідомила Марія Вертель мав місце випадок, багатодітні родини їхали на проживання до села Буймерівка, тим самим вирішували своє житлове питання і рятували тамтешню школу від закриття.

Сприяв центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді внутрішньо переміщеним особам у прилаштуванні дітей до дошкільних навчальних закладів, допомагав одягом і продуктами харчування, спряв у забезпеченні твердим паливом, організовував для дітей ВПО цікаве дозвілля.

Директор установи звернула увагу присутніх на те, що в Центрі можна отримати юридичну та психологічну допомогу. Причому все це безоплатно.

«Ми зможемо допомогти вам , якщо діятимемо разом. Говоріть про свої проблеми, і ми будемо їх вирішувати», – наголосила Марія Вертель.

Заступник директора міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ольга ВЕДМІДЕРА ознайомила внутрішньо переміщених осіб із деякими аспектами соціального захисту та підтримки даної категорії осіб.

Голова правління ГО «Професійна ліга соціальних працівників Сумщини» Едуард ГЛОБА розповів про проект підтримки самозайнятості внутрішньо переміщених осіб, що дає смогу започаткувати власну справу чи пройти перенавчання. Цьогоріч, повідомив він, завдяки цій ініціативі уже 108 осіб отримали грант на закупівлю обладнання для ведення власної справи. можливість обладнання для ведення власної справи

«Ми просили і просимо вас: поширюйте інформацію про таку можливість серед своїх друзів», – звернувся до присутніх Едуард Глоба.

Під час зустрічі заступник директора міської централізованої бібліотечної системи Олена МАРТЮШОВА розповіла по послуги, що надають книгозбірні, а завідуюча відділом інформаційного обслуговування центральної міської бібліотеки ім. Т. Шевченка Любов КЛІМАЧОВА – цікаве з історії Сум.

Наостанок дорослі учасники «круглого столу» отримали роздатковий матеріал з важливою для внутрішньо переміщених осіб інформацією, а діти –набори канцелярського приладдя.