Надрукувати
Перегляди: 1504

Зарічний районний суд у п’ятницю, 13 липня, відмовив батькам учнів спеціалізованої школи І ступеня № 30 та Олександрівської гімназії у визнанні протиправним та скасуванні рішення Сумської міської ради «Про викладання державною мовою базових дисциплін у загальноосвітніх навчальних закладах м. Суми».

На судовому засіданні були присутні громадські активісти, які підтримували правомірність рішення. Третьої стороною у справі на боці міської ради виступив депутат міської ради Володимир ЧЕПІК, який є ініціатором даного рішення, та директор школи № 30 Лариса СОПІНА.

Представник міської ради, юрисконсульт управління освіти і науки Світлана СТЕЦЕНКО посилалася на статтю 10 Конституції України, в якій зазначено, що державною мовою в Україні є українська мова.

У Концепції державної мовної політики, яка затверджена Указом Президента України від 15 лютого 2010 року, зазначається, що повноцінне функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території держави є гарантією збереження ідентичності української нації та зміцнення державної єдності України. Статус української мови як державної не позбавляє громадян України права вільно використовувати будь-яку мову для приватного спілкування та задоволення інших потреб. Водночас забезпечення розвитку мов національних меншин не повинно перешкоджати розвитку державної мови, її функціонуванню в усіх сферах суспільного життя на всій території України.

У пункті 2 рішення Конституційного Суду України від 14 грудня 1999 року визначено, що Конституційний Суд України вважає, що виходячи з положень статті 10 Конституції України та законів України щодо гарантування застосування мов в Україні, у тому числі у навчальному процесі, мовою навчання в дошкільних, загальних середніх, професійно-технічних та вищих державних і комунальних навчальних закладах України є українська мова.

У державних і комунальних навчальних закладах поряд з державною мовою відповідно до положень Конституції України, зокрема частини п'ятої статті 53 та законів України, в навчальному процесі можуть застосовуватися та вивчатися мови національних меншин.

У відповідності до статті 151² Конституції України рішення та висновки, ухвалені Конституційним Судом України, є обов’язковими, остаточними і не можуть бути оскаржені.

В управлінні освіти і науки зазначають, що рішення міської ради від 29 березня 2017 року № 1850-МР «Про викладання державною мовою базових дисциплін у загальноосвітніх навчальних закладах м. Суми» не містить жодних примусових норм щодо заборони російської мови у навчальних закладах м. Суми.

З метою приведення статутів навчальних закладів міста у відповідність до вимог чинного законодавства України підготовлено проект рішення «Про зміну найменування загальноосвітніх навчальних закладів м. Суми та затвердження їх статутів у новій редакції», про що було зазначено у залі судового засідання.

З метою недопущення порушень прав та інтересів національних меншин, а також російськомовного населення статутами передбачено, що згідно статті 20 Закону України «Про засади державної мовної політики» у навчальному закладі у встановленому порядку за наявності достатньої кількості відповідних заяв про мову навчання від учнів (для неповнолітніх – від батьків або осіб, які їх замінюють) створюються окремі класи, у яких навчання ведеться іншою мовою, ніж у навчальному закладі в цілому.

У відповідності до пункту 10 Положення про загальноосвітній навчальний заклад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 року, формування мережі класів загальноосвітніх навчальних закладів здійснюється у відповідності до поданих батьками заяв. На підставі таких  у навчальних закладах, де визначена українська мова навчання, згідно із нормативами наповнюваності можуть бути сформовані класи з мовою навчання національних меншин. Адміністрації навчальних закладів діятимуть у межах чинного законодавства України, повністю покладаючись на волевиявлення батьків щодо вибору мови навчання їх дітей.