Надрукувати
Перегляди: 1716

На Лучанському кладовищі Сум спеціалізоване приватне підприємство «Військові меморіали «Схід» провело ексгумацію останків 52 військовополонених, померлих у роки Другої світової війни на території міста.

Як розповів керівник підприємства Віктор СТАРЧЕНКО, фахівці працювали на кладовищі з 7 по 15 липня. Вони провели ексгумацію останків німецьких та угорських солдат. За цей час вдалося виявити та вилучити останки 52 військовополонених, хоча, за попередніми даними, таких повинно бути 77.

Знайдені останки будуть перепоховані на збірному німецькому кладовищі в Харкові або ж Кропивницькому. Де саме, вирішуватиме Народна Спілка Німеччини догляду за військовими похованнями, яка й профінансувала всі витрати, пов’язані із ексгумацією.

Територія, на якій проводилися роботи, приведена у належний стан, до міського бюджету також перераховано відповідну грошову компенсацію.Sumy eksgumacia 2

У Сумах спеціалізоване приватне підприємство «Військові меморіали «Схід» працювало вже вдруге. Кілька років тому була проведена ексгумація останків німецьких військових, похованих на території біля Іллінської церкви.

Віктор Старченко повідомив, що очолювана ним організація здійснює пошук поховань військовослужбовців на території України, проводить їх ідентифікацію та пошук родичів, забезпечує збереження і благоустрій поховань та займається вирішенням інших військово-меморіальних завдань.

Свою діяльність підприємство здійснює за підтримки Народної Спілки Німеччини догляду за військовими похованнями.