003.jpg

У середу, 19 липня відбулася зустріч першого заступника міського голови Володимира ВОЙТЕНКА із делегацією Спеціальної Моніторингової Місії Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ).

До Сум завітали представники Місії – спостерігач Венсан ГОДБІЙОН та перекладач Наталія КУНІЦИНА. Мета візиту - вивчення поточної соціально-економічної та політичної ситуації у обласному центрі, відповідно до Меморандуму, підписаним Президентом України у травні 2014 року. Робота Місії спрямована на зниження напруги і встановлення миру, стабільності та безпеки, повідомив Венсан Годбійон.

На початку зустрічі Володимир Войтенко привітав гостей із затвердженням нового Генерального секретаря організації Томаса ГРЕМІНГЕРА та висловив впевненість, що його діяльність на цій посаді сприятиме подальшій успішній роботі місії ОБСЄ в Україні.

Перший заступник міського голови зазначив, що попри те, що Суми розташовані недалеко від кордонів країни-агресора, це не заважає місту розвиватися та виходити на європейську арену.

Звичайно, що міській владі у розбудові міста допомагають і самі городяни, які налаштовані патріотично та проєвропейські.

Перший заступник очільника Сум охарактеризував суспільно-політичну ситуацію у Сумах як стабільну та контрольовану. Міська влада та представники політичних сил, громадських рухів знаходять порозуміння, співпрацюють, проводять консультації, зустрічі та спільні заходи. Пріоритетом влади є прозорість та відкритість її діяльності, залучення громади до ухвалення рішень, розподілу частини бюджетних коштів тощо.

Депутатський корпус міської ради налаштований на співпрацю та спрямований у своїй діяльності на вирішення соціально-економічних питань життєдіяльності обласного центру.

«Місто розвивається, маємо стабільну ситуацію, що дозволяє залучати інвестиції, – підкреслив перший заступник міського голови. – Ми робимо все від нас залежне, аби всіляко розвивати наш інвестиційний потенціал. І підтвердженням цього є нещодавно відкритий Президентом України новий завод із виробництва упаковки ТОВ «Гуалапак Україна», де буде працювати понад 300 сумчан. Всі вони отримуватимуть високу заробітну плату».DSC07922 1

Міська влада спрямовує свої зусилля на те, аби підтримати сумські підприємства у переході на внутрішній і зовнішній ринки. Цей процес є тривалим та складним, але вже нині має свої позитивні результати.

Володимир Войтенко розповів також про заходи, яких вживає міська влада для полегшення податкового тягаря для малого та середнього бізнесу, зокрема щодо низького рівня ставок єдиного податку та частини міських зборів, розмір орендної плати за використання комунальних приміщень тощо. Досвід Сум у цьому напрямку вже беруть на озброєння інші міста. Приємно, що маємо і приклади соціально відповідального бізнесу, підкреслив Володимир Войтенко.

Не стоїть влада осторонь і соціального захисту малозабезпечених городян та багатьох інших категорій населення. У Сумах не лише працюють над забезпеченням виплат державних соціальних гарантій, а й надаючи пільги з міського бюджету потребуючим верствам сумської громади. Низькими залишаються і ряд місцевих податків та зборів, враховуючи реальну платіжну спроможність містян. Важливим аспектом забезпечення суспільного миру у місті є підтримка воїнів АТО та членів їх родин, що є пріоритетом у діяльності міської влади.

Допомагає у дотриманні стабільної суспільної ситуації та правопорядку тісна взаємодія та співпраця з правоохоронними органами, Службою безпеки України, громадськими формуваннями. Володимир Войтенко розповів: щойно приїхав з навчань, які проводить СБУ на території міста щодо протидії терористичним загрозам. 

Вдається досягати порозуміння й у міжконфесійних та релігійних питаннях, толерантного ставлення до представників усіх національностей, які мешкають у місті. Суми приєдналися до Національної Мережі Інтеркультурних міст, яка покликана навчити місто ефективно реалізовувати інтеркультурне різноманіття.

Сторони також обговорили низку інших питань соціально-економічного розвитку обласного центру.

Вінсент Годбійон подякував за змістовну зустріч та зауважив, що вже не перший раз у Сумах і пересвідчився у позитивних змінах, що відбуваються в місті.