004.jpg

Відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення нагадує сумчанам про правила поведінки під час грози.

Зокрема, надзвичайники наголошують на тому, що перебуваючи вдома, треба зачинити усі вікна та двері. У приміщенні не повинно бути протягу, що як магніт притягує кульову блискавку. Триматися подалі слід і від електроприладів, антен, проводів.

У лісі не можна ховатися від грози на узвишші. Треба знайти низькі дерева, що стоять поряд. Ховатися під одиноким високим деревом небезпечно для життя. У жодному разі не можна бігати чи плавати. Особливої уваги потребує і місцевість: якщо на деревах помітні сліди від потрапляння блискавки, отже, ґрунт навколо має високу провідність електрики, і блискавка б’є туди постійно. Дуб, тополя, сосна та ялина найбільш уразливі для розрядів електрики, найменше – верба, клен та кущі.

Перебуваючи у полі, слід знайти заглиблення в землі. Воно повинно бути сухим. Якщо поблизу немає сухого заглиблення, можна сховатися в мокрій землі, але не лягати в повний зріст.

На відкритому просторі необхідно уникати високих дерев, металевих парканів, стін, біля яких ростуть дерева. Під час прогулянки на велосипеді чи мотоциклі, терміново зупинитися. Коли ж людина знаходиться в автомобілі, гроза не становить для неї небезпеки, але при цьому треба зняти всі металеві антени з поверхні машини, які можуть притягувати розряди.

Окрім того, всі електричні прилади, зокрема мобільні телефони, є своєрідними приймачами кульових блискавок. Тому в жодному разі не можна користуватися ними під час грози.