0010.jpg

Платники, які обслуговуються в Державній податковій інспекції у м. Сумах, сплатили з початку року 327,4 мільйонів гривень податку на додану вартість.

Це на 31% (або на 77,5 млн грн.) перевищує показник аналогічного періоду минулого року.

Податківці впевнені, що суттєвого росту збору ПДВ досягнуто завдяки електронному адмініструванню податку на додану вартість, зокрема, запровадженню системи моніторингу оцінки ризиків, яка автоматично зупиняє реєстрацію сумнівних податкових накладних. Адже новий механізм дозволяє аналізувати податкову накладну на наявність ризиків, що сприяє підвищенню ефективності боротьби з ухиленням від оподаткування.
Також у ДПІ у м. Сумах зазначають, що аналіз кожної податкової накладної відбувається виключно в автоматичному режимі і без жодного втручання з боку фахівців ДФС. Лише у випадку, коли постачальник фактично не здійснює господарську операцію, а реєструє податкову накладну з метою надання покупцю необґрунтованої податкової вигоди у вигляді неправомірного сформованого кредиту з ПДВ, рух такої ризикової податкової накладної зупиняється.

Кожен платник ПДВ, який має обґрунтовані докази реальності здійснення заблокованої операції, має право подати документи, підтверджуючі реальність здійснення господарської операції на розгляд спеціальної робочої групи при Головному управлінні ДФС у Сумській області. Рішення щодо розблокування ухвалює спеціальна комісія при ДФС України.