006.jpg

Відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення звертає увагу сумчан на те, що, користуючись електроприладами, необхідно бути особливо обережними, суворо дотримуватись правил експлуатація та безпеки.

Для того, щоб уникнути ураження електричним струмом при користуванні електроприладами, слід:

перед увімкненням електроприладу необхідно переконатись, що він не пошкоджений;

електроприлади повинні бути надійно заземлені;

забороняється працювати з електроприладом вологими руками;

не можна залишати без нагляду ввімкнені електроприлади;

не можна дозволяти дітям самостійно користуватись електроприладами;

категорично заборонено виконувати будь-які ремонтні роботи самостійно, при виявленні або виникненні несправності потрібно звертатися до спеціаліста;

у разі коли екран телевізора згас або почав миготіти, не можна по ньому стукати. Слід негайно вимкнути;

якщо щось потрапило до електроприладу, який працює, треба, в першу чергу, його вимкнути. Ні в якому разі не можна лізти туди олівцем чи іншим предметом, коли електроприлад увімкнутий;

забороняється тягнути за електричний шнур руками, тому що він може обірватися і вразити електричним струмом;

не можна заповнювати водою ввімкнені в електромережу чайники, кавоварки, каструлі;

забороняється доторкатися мокрими руками або витирайте вологою ганчіркою електричні кабелі, штепсельні розетки, вимикачі, інші електроприлади, ввімкнені в електромережу;

не можна підвішувати речі на кабелі;

виходячи з дому, слід вимикати всі електроприлади;

не можна користуватись саморобними електричними приладами.

У випадку коли електричне обладнання загорілося, то перш за все потрібно вимкнути живлення помешкання. Якщо знеструмити електромережу неможливо, то слід пам’ятати: не можна застосовувати для гасіння воду та пінні вогнегасники, можна лише порошкові.

У разі виникнення в квартирі полум’я або запаху диму, горілої ізоляції, потрібно відразу повідомити про це за телефоном «101» і покинути приміщення.

Щоб уникнути багатьох неприємностей, знаходячись на прогулянці, забороняється підходити до оголених дротів і чіпати їх руками, а також розводити багаття під лініями електропередач, поблизу підстанцій.

При можливому ураженні електричним струмом рятування життя людини у багатьох випадках залежить від швидкості та правильності дій осіб, що надають допомогу. Тому необхідно негайно звільнити потерпілого від дії електричного струму. Якщо неможливо відключити електричне обладнання від мережі, потрібно одразу звільнити потерпілого від джерела струму, не торкаючись при цьому самого потерпілого.
Медичну допомогу потрібно надавати негайно, якщо можливо – на місці події, одночасно викликавши лікарів.