0010.jpg

У п’ятницю, 29 вересня, відбулось засідання регіональної платформи Асоціації міст на тему: «Місцеве самоврядування в Україні: виклики та перспективи 2017 року».

У конференц-залі ЦНАПу зібралися міський голова Олександр ЛИСЕНКО, народні депутати України Олег МЕДУНИЦЯ та Олександр СУГОНЯКО, керівник апарату облдержадміністрації Дмитро ЖИВИЦЬКИЙ, перший заступник голови обласної ради Тетяна ГОЛОВКО, виконавчий директора Сумського регіонального відділення Асоціації міст України Володимир ДЕРИЗЕМЛЯ. голови міст та об’єднаних громад-членів Асоціації міст України, керівники структурних підрозділів міської ради.

Також на заході були присутні консультанти Офісу реформ Сумського регіонального відділення Асоціації міст України.

Учасники засідання обговорили реформу децентралізації влади, а саме: прогрес реформи децентралізації влади на Сумщині та становище вже створених об’єднаних територіальних громад; проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного контролю за відповідністю рішень органів місцевого самоврядування Конституції та законам України»; проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад» щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення № 6466; проект Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України № 7116; проекту Закону України «Про міські агломерації».

Очільник обласного центру Олександр Лисенко зазначив: «В рамках децентралізації всі міста обласного центру отримають багато повноважень. І тільки від нас залежатиме, як будуть виконуватися ті повноваження, які раніше виконували державні структури. З огляду на це, такі зустрічі як от сьогоднішня, дуже потрібні. Вони допомагають спільними зусиллями знайти вихід з проблемних ситуацій, в які часто-густо потрапляє місцеве самоврядування».

Потому міський голова більш детально зупинився на проекті Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного контролю за відповідністю рішень органів місцевого самоврядування Конституції та законам України».

На думку керманича Сум, цей законопроект не можна приймати в жодному разі, адже він спричинить багато прецедентів на місцевому рівні, а відповідно і багато проблем.

Тому Олександр Лисенко закликав колег до діалогу, аби разом знайти правильне рішення у цій ситуації та не допустити тиску на місцеве самоврядування.

Учасники регіональної платформи одноголосно підтримали законопроекти «Про добровільне об'єднання територіальних громад" щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення» та «Про міські агломерації». Та висловили зауваження до запропонованого урядом проекту бюджету на 2018 рік, в частині збільшення реверсної дотації до 80% з теперішніх 50%.

Найбільш гарячою виявилася дискусія навколо законопроекту про нагляд за рішеннями органів місцевого самоврядування, в результаті якої учасники платформи прийшли до висновку, що запровадження системи нагляду за рішеннями органів місцевого самоврядування дійсно актуальне, але не може бути реалізовано за допомогою запропонованого законопроекту Мінрегіону, як такого що не відповідає інтересам органів місцевого самоврядування та держави.

На завершення платформи її учасники прийняли звернення до депутатів Верховної Ради України щодо найшвидшого вирішення питань, які розглядалися на засіданні.