0010.jpg

У Сумах планують сертифікувати систему енергетичного менеджменту в галузі «Освіта».

Саме обговоренню всіх етапів підготовки до цього і було присвячено робочу зустріч 4 жовтня за участі експертів USAID.

За круглим столом зібрались міський голова Олександр ЛИСЕНКО, його перший заступник Володимир ВОЙТЕНКО, директор департаменту фінансів, економіки та інвестицій Світлана ЛИПОВА, начальник управління освіти і науки Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО, начальник відділу екології, енергозбереження та розрахунків за енергоносії Світлана МАРТИНЕНКО, експерт Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», керівник ПЕФ «ОптімЕнерго» Михайло ТАРНОВСЬКИЙ.

Останній наголосив, що сертифікація системи енергетичного менеджменту в галузі «Освіта» має відбутись відповідно до вимог та рекомендацій ДСТУ ISO 50001:2014 та на виконання рішення Сумської міської ради «Про затвердження Концепції запровадження системи енергетичного менеджменту в бюджетній сфері міста Суми відповідно до національного стандарту України ДСТУ ISO 50001:2014».

Також Михайло Тарновський зазначив, що енергоаудит навчальних закладів міста протягом останніх трьох років показує, що освітня сфера Сум дедалі ширше освоює енергозберігаючі технології.

«Звичайно, позитивних результатів вдалося досягти не одразу. Але приємно, що завдяки розумінню та підтримці з блоку міської влади, Суми нині одні серед перших в Україні з впровадження енергоощадливих проектів», – сказав фахівець.

Разом із тим він окреслив чіткий план, за яким повинні діяти Суми, аби все ж сертифікувати систему енергетичного менеджменту в галузі «Освіта» та досягти ще кращих результатів.

Для цього, за його словами, потрібно створити групу впровадження проектів, до складу якої повинні входити представники управління капітального будівництва та дорожнього господарства, теплопостачальних організацій, відділу моніторингу управління освіти і науки, департаменту фінансів, економіки та інвестицій, незалежні експерти, котрі мають великий досвід аудиторської діяльності; вирішити проблему з розробкою, затвердженням проектної документації та введенням в експлуатацію автоматизованих індивідуальних теплових пунктів (ІТП) у дитячих навчальних закладах і школах; забезпечити співпрацю між командою енергоменеджменту міста та теплопостачальними організаціями в процесі впровадження енергоефективних заходів.

Очільник обласного центру висловив переконання, що Суми й надалі йтимуть енергоощадливим шляхом.

«Вже третій рік поспіль, ми дотримуємось думки, що до використання теплової енергії треба підійти по-європейськи. Саме тому за рахунок міського бюджету ми утеплюємо фасади навчальних закладів, замінюємо вікна. Хай невеликими, але впевненими кроками ми йдемо вперед. Поради фахівців завжди на часі», – сказав Олександр Лисенко.