Надрукувати
Перегляди: 1307

За домовленістю з міською владою, до Сум приїхали представники проекту «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях», який реалізовується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ), та німецької компанії Drees & Sommer, аби приступити до проведення енергообстеження міських лікарень і поліклінік.

Як неодноразово наголошував міський голова Олександр ЛИСЕНКО, енергоефективність у лікарнях – першочергова задача міської влади, завдяки чому можна покращити енергетичну ситуацію у закладах охорони здоров’я. Відтак під час навчального візиту сумської делегації до Німеччини, ознайомившись з організацією роботи медичних закладів і впровадження в них заходів із енергоефективності, очільник міста домовився про проведення закордонними експертами енергоаудиту сумських лікарень і поліклінік.

І вже у середу, 4 жовтня, сумські посадовці зустрілися з німецькими партнерами, щоб від слів перейти до справ.

За словами першого заступника міського голови Володимира ВОЙТЕНКА, досвід Німеччини показує, що завдяки простим заходам з раціонального енергоспоживання, які не потребують значних коштів, вдається помітно заощадити на енергоносіях. Цифри доводять, що там, де кошти вкладали в енергозбереження, досягнуто значної економії. Тож міська влада Сум наполегливо рухається в цьому напрямку.

Насамперед метою зустрічі було детальне ознайомлення з результатами візиту німецьких фахівців до медичного закладу та безпосередньо презентація компанії Drees & Sommer, яка аналізувала, проведений раніше вітчизняними експертами енергоаудит міської клінічної лікарні № 1.

«Сьогодні зранку ми разом з представниками лікарні, компанії Drees & Sommer та представниками української аудиторської компанії з візитом перебували у міській лікарні, – розповів технічний радник проекту Максим ТИХОМИРОВ.– Аби зробити остаточні висновки, нам знадобиться деякий час, і з урахуванням всіх рекомендацій остаточний енергозвіт місто отримає наприкінці жовтня».

Проводячи відповідний аналіз, визначається потенціал заощадження яких саме закладів дає найбільший результат. І маючи таке порівняння енергоспоживання, можна побачити, які лікарні в енергетичному плані є більш оптимальними. Саме за такою схемою було відібрано місто Суми для участі у проекті, оскільки енергоспоживання лікарень міста є високим і може забезпечити відповідний потенціал енергозаощаджень.

Присутні за допомогою візуалізації розглянули поки що проект енергозвіту з пропозиціями заходів, де і зазначався захід, його потенціал енергозаощадження та період самоокупності.

«У заключному енергозвіті, – додав представник німецької компанії, – ми отримаємо таблицю в якій буде точно обчислено необхідні суми інвестицій, кількість часу, необхідного для реалізації та самоокупності цих заходів. На цій основі ми і будемо обирати ті конкретні заходи, які надалі будуть впроваджені».