0012.jpg

«Рада дружня до медіа» – таку відзнаку отримала Сумська міська рада за підсумками дослідження експертів Інституту масової інформації (ІМІ), проведеного за підтримки Freedom House і визнана однією з кращих за створенням умов для роботи ЗМІ.

Моніторинг діяльності 47 обласних та міських рад здійснено у рамках проекту ІМІ «Блогери України проти корупції» за напрямками забезпечення прав журналістів, дотримання Закону України «Про інформацію» у регламентах місцевих рад.

Суми – серед тих міст, де адміністративна, регламентована та здійснювана діяльність міської ради у частині співпраці із ЗМІ цілком відповідає вимогам чинного законодавства. Підбиття підсумків моніторингу відбулося в Українському національному агентстві «Укрінформ», в якому взяли участь заступник міського голови, керуючий справами міськвиконкому Степан ПАК та директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН.

Під час обговорення питань забезпечення прав журналістів та доступу до інформації, учасники заходу, серед яких, зокрема, були керівники Черкаської, Рівненської, Херсонської, Кіровоградської, Харківської та інших обласних та міських рад, було особливо відзначено досвід Сумської міської ради в повному поінформуванні медіа щодо діяльності структурних підрозділів та КП, забезпеченні он-лайн трансляцій окрім апаратних нарад, засідань виконкому та сесій міської ради – ще й засідань профільних депутатських комісій, що запроваджено цього року.

Виконавча директорка ІМІ Оксана РОМАНЮК відзначила, що питання забезпечення роботи ЗМІ з боку органів місцевого самоврядування має особливу вагу, адже доступ до інформації є базовим компонентом свободи слова. Згідно з даними моніторингу ІМІ «Барометр свободи слова», за дев’ять місяців 2017 року зафіксовано 31 випадок порушення прав журналістів на доступ до інформації (за аналогічний період 2016 року було 22 таких випадки). Понад третина – 17 рад із 47 досліджених експертами порушують вимоги чинного законодавства щодо забезпечення прав журналістів.

Директор Freedom House в Україні Метью ШААФ наголосив, що журналісти, активісти і громадяни повинні мати можливість перевіряти, що ж роблять державні органи від їх імені, – це дуже важливий інструмент захисту прав людини, участі в прийнятті рішень на місцевому рівні та викритті корупції. Freedom House, як організація, яка займається просуванням демократії і прав людини в усьому світі, приділяє багато уваги вивченню того, що таке відкритість влади, яким чином влада ділиться інформацією зі своїми громадянами і наскільки вона доступна для контролю.

З метою покращення ситуації, експерти ІМІ розробили рекомендації для усунення проблемних моментів із регламентів цих рад. Пропозиції буде надіслано радам, а місцеві представники ІМІ проконтролюють втілення рекомендацій у життя.