006.jpg

Напередодні Дня захисника України в Сумах відбулась презентація книги Петра НЕСТЕРЕНКА про сумчанина – наймолодшого «кіборга» «І повернувся білим журавлем...»

Художньо-документальна повість відомого сумського письменника і журналіста побачила світ за підтримки міської ради. У своїй книзі Петро Нестеренко розкриває витоки становлення 18-річного «кіборга», пише про його активну життєву позицію патріота, націоналіста, безстрашного бійця, який віддав своє життя за свободу і незалежність України і став символом мужності, братерства та самопожертви в ім’я майбутнього своєї Батьківщини.

На презентацію книги, що відбулась у школі № 9, де свого часу навчався Сергій Табала, прийшли рідні та друзі бійця, його вчителі, бойові побратими, учасники АТО, представники міської влади.

Під час заходу на честь бійця пролунала молитва, та присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять всіх загиблих, хто віддав своє життя у цій неоголошеній війні.

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО розповів, що знав «Сєвєра» особисто і захоплювався його мужністю і героїзмом, адже Сергій серед перших вийшов на Майдан, а згодом, взявши зброю, без вагань пішов воювати на Схід України.

«Він справжній Герой України, він віддав своє життя за Україну, адже його життєвим кредом були слова «Україна понад усе». Ми всі пишаємося та шануємо пам'ять нашого славетного земляка. Схиляємо голову перед Сергієм, всіма захисниками нашої Вітчизни за самовідданість, за силу духу та віру в перемогу», – сказав очільник обласного центру.

Як зазначила директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН, котра сприяла виданню, книга розповідає про те як ріс і виховувався Сергій, як тонко він відчував події, що відбувалися у суспільстві, хотів чогось досягти в цьому житті, мав певні труднощі, проте сміливо перемагав їх.

Читаючи сторінку за сторінкою цієї книги, зауважила посадовиця, пропускаєш крізь серце та душу розповідь про справжнього патріота, добровольця, воїна АТО, про його мужність, стійкість та рішучість, виявлені у боях за Донецький аеропорт.

Автор вміло відтворив образ наймолодшого «кіборга», який був допитливим, захоплювався історією, мав свій погляд на останні події в країні та був не по роках дорослим, бажав жити у вільній і незалежній Україні, і як він став справжнім Героєм України.

Книга вийшла накладом у 300 примірників. У залі були присутні всі, хто долучився до її створення, і кожен з них отримав по примірнику. Також книгу розповсюдять по школах і бібліотеках.

До слова, напередодні представники ГО «Спілка ветеранів АТО Сумської області» звернулися до міського голови, і він посприяв у вирішенні житлового питання родини Героя.

Нагадаємо, у листопаді 2016 року Президент України Петро ПОРОШЕНКО удостоїв Сергія Табалу звання «Герой України». Найвищу державну відзнаку за особисті мужність, героїзм, незламність духу, виявлені в захисті державного суверенітету та цілісності України, йому присвоєно посмертно.

Наступного дня, 14 жовтня, побратими Сергія Табали розмістили пам'ятний напис на зупинці громадського транспорту, що розташована на вулиці імені Героя.