007.jpg

У середу, 11 жовтня до відділення інтенсивної терапії міської клінічної лікарні № 5 госпіталізували сім’ю з симптомами отруєння грибами.

Як з’ясувалось, голова родини, досвідчений грибник, збирав гливи у селі Піщане. За декілька годин після споживання смажених грибів у всіх трьох членів родини з’явились загальна слабкість, блювота, пронос. Постраждалі звернулися за медичною допомогою.

Відділ охорони здоров’я закликає сумчан збирати тільки ті гриби, котрі дуже добре відомі, стерегтися збирати пластинчасті гриби; не збирати старі, перезрілі або дуже молоді гриби, в яких чітко не виражені морфологічні ознаки; не вживати спиртні напої під час вживання грибів – це прискорює всмоктування отрути; не давати гриби дітям та особам, котрі страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Основні причини отруєнь – необізнаність, неуважність при збиранні. Люди отруюються пластинчастими грибами, приймаючи бліду поганку за їстівний гриб. Навіть досвідчені грибники часто плутають її з печерицями, дощовиками, сироїжками. Бліда поганка містить отруту, яка вражає печінку та інші важливі системи життєдіяльності людини.

Особливо вразливі до грибної отрути діти.

Основні симптоми отруєння грибами: головний біль, запаморочення, загальна слабкість, спрага, нудота, блювання, пронос з кров’ю, який супроводжується болем у животі. При грибному отруєнні дуже важливо своєчасно звернутись за медичною допомогою. Чим раніше отруту буде виведено з організму, тим більше шансів у потерпілого вижити.

Не варто викидати гриби, що залишились, їхній аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

До приїзду медиків необхідно якнайшвидше промити шлунок – випити підсоленої води та викликати у потерпілого штучне блювання; незважаючи на тимчасове полегшення самопочуття потерпілого після промивання шлунку, терміново викликати лікаря для надання кваліфікованої допомоги.

Разом з потерпілим госпіталізації підлягають усі члени сім’ї чи особи, котрі вживали гриби, навіть у незначній кількості.