001.jpg

У зв’язку із настанням сезону, коли захворюваність на грип і гострі респіраторні інфекції зростає, сумчанам дають поради, як від них вберегтися.

Відділ охорони здоров’я повідомляє, що експерти МОЗ визначили рекомендації щодо профілактики грипу, а також симптоми, з якими треба негайно звертатися до лікарів.

Зазвичай симптоми грипу проявляються раптово. Найчастіше це: різке підвищення температури тіла (більше 38С°), головний біль, біль у м’язах, біль у горлі, кашель, нежить.

У разі, якщо стан хворого лише погіршується, потрібна госпіталізація. Необхідно терміново викликати «швидку» чи самостійно звернутися до лікарні, якщо є такі симптоми грипу: обличчя стало дуже блідим чи з’явилось посиніння; важко дихати; температура не спадає впродовж довгого часу; багаторазове блювання та випорожнення; порушення свідомості – надмірна сонливість чи збудженість; біль у грудній клітці; з’явились домішки крові у мокроті; показники артеріального тиску нижче норми.

Медики наголошують, що продовжувати лікування вдома дуже небезпечно, оскільки затримка з госпіталізацією може призвести до летальних наслідків.

Найефективнішою профілактикою грипу є вакцинація, кажуть фахівці.

Щеплення проти грипу особливо актуальні для людей, що належать до груп ризику. Для них грип становить найбільшу небезпеку, а вчасна регулярна профілактика здатна врятувати життя: діти до п’яти років (особливо – діти до двох років); вагітні жінки; люди віком від 65 років; люди з надмірною вагою; хворі на діабет, хронічні серцево-судинні захворювання, хронічні захворювання легенів та з іншими тяжкими хронічними захворюваннями; люди, які перебувають на імуно-супресивній терапії.

Найкраще робити щеплення на початку осені (вересень – жовтень). При цьому щеплення, як рекомендують лікарі, слід робити і в більш пізні терміни – впродовж всього сезону грипу. Імунітет після введення вакцини формується через 7 – 14 днів.

Потрібно намагатися якнайменше перебувати поряд із людьми, у яких застуда, нежить чи кашель. Адже під час кашлю та чхання грип розповсюджується особливо швидко. Прикривати серветкою рот та ніс – це знизить ймовірність передачі інфекції іншим.

Для того, щоб не наражати на ризик своїх колег, якщо людина захворіла, слід взяти лікарняний.

Варто частіше мити руки – це допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, треба використовувати спреї для рук на спиртовій основі. Не можна торкатися брудними руками обличчя, інакше збільшуються шанси мікробів потрапити в організм через очі, рот та ніс.

Необхідно регулярно провітрювати приміщення, очищати та дезинфікувати поверхні, до якої людина торкається вдома, на роботі або у навчальних закладах.

Потрібно бути фізично активними, уникати стресу, спати достатню кількість годин, пити багато води та харчуватися поживною їжею.